Archeologové již několik desítek let spekulují, zda byl záhadný disk součástí nějakého starověkého mechanismu, je rituálním artefaktem, nebo nabízí důkaz o rozsáhlých znalostech astronomie našich předků. Až nápadně se totiž podobá obrázkům spirálních galaxií.

Hluboké vědomosti o vesmíru překvapily moderní vědce již několikrát. Některé z nejstarších jeskynních maleb na světě odhalují, že již pravěcí lidé dokázali rozeznat souhvězdí a používali je k popisu dat či označení nezvyklých událostí.

Galaktický disk z Peru

Staří Egypťané stavěli své chrámy a pyramidy v souladu se směrem vycházejícího nebo zapadajícího Slunce, Měsíce i jiných planet. Mnoho starověkých civilizací studovalo oblohu a na základě svých poznatků tvořilo pozoruhodně přesné sluneční a lunární kalendáře.

Vědci předpokládají, že první soupis dní a měsíců v časovém postupu používali již lovci a sběrači v době ledové, aby si lépe zapamatovali migraci zvěře a vegetační období plodin. S usazením a stavbou měst popularita kalendářů vzrostla a noční obloha byla čím dál tím intenzivněji zkoumána. Je však možné, že pradávní astronomové dokázali i bez dalekohledů poznat, že má naše Galaxie tvar spirály?

Důkazem, že ano, by mohl být právě Disco Colgante, který je uložený v Archeologickém muzeu Rafaela Larca Herera v hlavním městě Peru v Limě. Odhaduje se, že byl vyroben přibližně před 2000 lety. Jelikož ale nebyl nikdy analyzován v laboratoři, jeho přesné stáří je záhadou.

Disco Colgante

Když se na disk podíváte z blízka, uvidíte, že z jeho středu vybíhá šest ramen. Ta ale neodpovídají ramenům Mléčné dráhy. Naši Galaxii tvoří čtyři primární výběžky: Norma a Labuť, Střelec, Scutum-Crux a Perseus.

Zdroj: Youtube

Účel předmětu tak stále zůstává hádankou. Stejně jako jeho autoři. Historici předpokládají, že byl vytvořen zručnými řemeslníky kultury Moche. Ta vzkvétala mezi lety 100 až 750 našeho letopočtu na severnímu pobřeží Peru. Budovala zde složitý zavlažovací systém, stavěla pyramidy a měla promyšlené náboženství.

Zdroj:

www.alienigenasdopassado.com.br, www.ancientpages.com, www.chronomag.cz