Potápěči odhalili nové poklady z legendárního vraku galeony ze 17. století, které byly 350 let ukryty pod hladinou Bahamských ostrovů zamořenou žraloky.

Vědci našli potopenou galeonu ze 17. století

Nuestra Señora de las Maravillas neboli "Naše paní zázraků" byla dvoupatrová španělská galeona, která se 4. ledna 1656 potopila u Little Bahama Bank na severních Bahamách.

Většina jejího pokladu již byla zachráněna mezi rokem 1656 a počátkem 90. let 20. století. Nedávný výzkum s využitím moderních technologií však odhalil artefakty, kterých se od potopení galeony na Bahamách nikdo nedotkl.

Součástí pokladu jsou španělské nádoby na olivy, čínský porcelán, železné lanoví, zlaté a stříbrné mince a také stříbrná rukojeť meče. Ten patřil vojákovi Donu Martinu de Aranda y Gusmán.

Zachráněny byly také tři zlaté řetězy a čtyři přívěsky, které nosili členové posvátného řádu Santiaga. Náboženské skupiny rytířů, která se hluboce angažovala ve španělském námořním obchodu. Některé z nich byly kontrabandem, který "nelegálně mastil dlaně španělským obchodníkům a úředníkům".

Všechny tyto nálezy jsou podle odborníků velmi unikátní a budou vystaveny v novém muzeu na Bahamách.

Maravillas je ikonickou součástí námořní historie Baham," řekl Carl Allen, zakladatel společnosti Allen Exploration, která vedla nedávné expedice. "Jsme rádi, že jsme od bahamské vlády získali licenci k vědeckému průzkumu Maravillas a můžeme se podělit o její zázraky se všemi v prvním námořním muzeu na Bahamách.

Probíhá závod o záchranu obřího pokladu

Galeona o váze 891 tun byla součástí flotily Tierra Firme. Ta směřovala z Havany na Kubě domů do Španělska a byla naložena královskými, ale také soukromými zásilkami.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Na palubě se nacházel také bývalý španělský náklad, který ztroskotal u Ekvádoru o rok a půl dříve, což loď ještě více zatížilo. Nakonec došlo ke srážce s vlajkovou lodí flotily. Galeona po 30 minutách narazila na útes a šla ke dnu. Většina z 650 lidí na galeoně se zachytila plovoucích trosek a odplula pryč, aby ji už nikdy nikdo neviděl. Většinu z nich však sežrali žraloci a pouhých 45 se podařilo zachránit.

Po potopení galeony v lednu 1656 byl vrak rychle přemístěn a v červenci 1658 byl podle španělských záznamů zcela pohřben pod pískem. Mnoho záchranářů se později pokoušelo vrak a poklady v něm ukryté vyzvednout, většinou ale marně. V roce 1972 jej znovu objevil Robert Marx, kterému se však podařilo zachránit jen zbytky. Nyní probíhá závod s časem, aby se zbylý poklad podařilo zachránit.

Zdroje:

www.smithsonianmag.com

www.newsbreak.com

www.lawinfo.com