Seznamte se, galgán lékařský. Tahle léčivka má svůj domov v Asii. Původně pochází z Číny, odkud se rozšířila do dalších oblastí. Ve Vietnamu, Thajsku nebo v Indii roste planě, ale současně se pěstuje i pro komerční účely, a to díky oddenku, který nabízí řadu léčivých vlastností.

U nás můžete galgán pěstovat jako pokojovku, ideálně s možností venkovního letnění, kde se jí bude dařit na slunném, nebo lehce zastíněném stanovišti.

Významné látky

Oddenek galgánu obsahuje silice, alkaloidy, sacharidy, proteiny, aminokyseliny, flavonoidy quercetin a kurkumin, hořčiny, škrob, éterické oleje, pryskyřici a flavonol galangin.

Vědecké výzkumy ale prokázaly, že zajímavé účinné látky se nacházejí také v listech, květech a plodech. Jsou to zejména antioxidanty, které napomáhají chránit buňky před oxidativním stresem. Galgán je od nepaměti součástí ajurvédské a čínské medicíny.

Bojovník s Alzheimerovou chorobou

Významným účinkem této rostliny je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Současně ale působí i proti obezitě a stárnutí. Galgán je také vhodným prostředkem při angině pectoris. Kromě toho upravuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, prokrvení a prospívá paměti. Tohle všechno jsou důležité faktory související s Alzheimerovou chorobou.

I když věda zatím nedokáže zcela objasnit příčiny této nemoci, jde zřejmě o souběh genetických dispozic, životního stylu a vlivu prostředí. K tomu přispívá i vysoký věk, ženské pohlaví, které je touto chorobou postiženo dvakrát více než muži, rovněž nízké vzdělání, úrazy hlavy, lehké kognitivní poruchy, nadměrná konzumace alkoholu nebo kardiovaskulární onemocnění.

S čím dalším vám pomůže

Galgán kromě toho, že zlepšuje trávení, umí snížit produkci hlenu a různých zánětů. Přisuzují se mu také antibakteriální, antivirové, antimykotické a diuretické vlastnosti a údajně zastavuje krvácení.

Jak ho užívat

Ze sušeného oddenku snadno připravíte nálev, kdy jednu čajovou lžičku této byliny zalijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte asi 5 minut louhovat. Pak scedíte a můžete po doušcích pít.

Z rostliny se také vyrábí tinktura a galgán bývá součástí bylinných vín nebo žaludečních likérů.

Kuchyňské použití

Galgán lékařský je pro svou blízkost se zázvorem a kurkumou rovněž využíván v kuchyni, nejčastěji asijské, hlavně thajské a indické. Pokud se dostanete k syrovému oddenku, je třeba ho nejdřív oloupat.

Chuťově čekejte zajímavou palčivou chuť s podtóny zázvoru, pepře a skořice. Počítejte s tím, že je výrazně aromatický. O něco jemnější chuť s citronovým nádechem nabízí galgán velký, který je ale rozšířený hlavně v Malajsii a Indonésii.

Slouží k dochucení omáček, mas, ryb, ale také se přidává do nápojů nebo sladkých dezertů.

Pozor na to…

...že galgán by neměli užívat lidé s žaludečními a dvanáctníkovými vředy. Rovněž se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Rovněž byste měli o jeho užívání informovat ošetřujícího lékaře.

Zdroje: bylik.cz, encyklopedie.biooo.cz