Jazyky jsou výtečným vkladem do života. Někdo kvůli nim leží v učebnicích, jiní do jejich tajů pronikají tak nějak samozřejmě a bezbolestně. George patřil mezi ty druhé. Díky svému zamotanému původu ovládal hned sedm řečí.

Život za mřížemi

Nizozemský obchodník se v Helsinkách zamiloval do ruské tanečnice. To není začátek romantického příběhu, ale v kostce Georgeův původ. Ve finské metropoli se narodil 3. května 1917 jako George Jongejans, ale vyrůstal ve Francii a v Anglii, kde měl jeho otec obchodní zájmy. Kromě toho studoval ve Švýcarsku a v Itálii. Ve vzorném studentovi však dřímal dobrodružný duch. Když sever Francie obsadili během druhé světové války Němci, uprchl do Španělska, kde se chtěl přidat k odboji, jenže kvůli složitému původu jej pokládali za špiona a ocitl se ve vězení. Propuštěn byl až v roce 1942, kdy zamířil do řad nizozemského námořnictva, kde se stal překladatelem. Dočkal se i bojového nasazení, třeba v roce 1943 se účastnil vylodění na Sicílii.

Osudná nehoda

Po návratu do civilu oprášil dřívější plány na herectví a vystřídal angažmá v několika francouzských divadlech. V jednom působišti mu osud poslal do cesty amerického režiséra, který mu nabídl roli ve svém dalším projektu na slavné Broadwayi v New Yorku. George souhlasil, změnil si příjmení na Gaynes a v roce 1948 získal americké občanství.

O pět let později se oženil s kanadskou herečkou Allyn McLerieovou (*1926), která za sebou měla už jedno nepovedené manželství. Spolu ale vytvořili harmonický vztah a brzy se jim narodila dcera Iya, jež dostala jméno po hercově matce, a syn Matt.

Georgeova filmová kariéra se rozjížděla velmi pomalu a dost možná ani sám už nevěřil, že ho čekají jiné než vedlejší role v seriálech, na které se rychle zapomene. Ledy se hnuly až v 80. letech. Nejprve si zahrál ve slavné komedii Tootsie a pak přišla role velitele v komedii Policejní akademie. Georgeovi bylo tehdy už 67 let a sérii zůstal věrný dalších deset let, během nichž vzniklo sedm filmů.

Málokdo tušil, že ho při natáčení policejních taškařic postihla osobní tragédie. Jeho syn v roce 1989 zahynul. Šlo o výborného kajakáře, v roce 1980 měl jet dokonce na olympiádu do Moskvy, které se ale Spojené státy z politických důvodů nakonec nezúčastnily. O život přišel jako spolujezdec při autonehodě v Indii, kde natáčel dokumentární pořad o sjíždění divokých řek. Situace byla o to bolestnější, že se rok předtím oženil a chystal se založit rodinu.

George pověsil hereckou kariéru na hřebík v 91 letech, ale zemřel až letos 15. února ve společnosti své manželky, s níž žil celkem 63 let.