Německá gynekoložka Gerda Sonntag (roz. Weyand) se narodila 5. listopadu 1912. Po dokončení studií medicíny na univerzitách v Heidelbergu a Norimberku pracovala krátce v Městské nemocnici Ludwigshafen na Rýně. Od 5. září 1939 pracovala jako táborová lékařka v koncentračním táboře Ravensbrück, kde potkala svého budoucího manžela – doktora Waltera Sonntaga, za kterého se 21. července 1941 provdala. Jejich nadřízení považovali tento vztah za pracovně nepřijatelný, proto Walter Sontag v prosinci 1941 byl přemístěn a na jeho místo nastoupil doktor Gerhard Schidlausky.

Gerda Weyand-Sonntag v Ravensbrücku dohlížela na lékařské experimenty vedené Hertou Oberheuser. V Ravensbrücku v té době pracovaly tři lékařky, kromě Oberhauser a Weyand to byla také Erika Jantzen. Od roku 1941 do 1943 se Gerda s doktorem Rolfem Rosenthalem spolupodílela na umělých potratech. V červenci 1941 odešla z Ravensbrücku a na jejím „výzkumu“ pokračoval Rosenthal.

Zdá se, že se manželská dvojice hledala, až se našla. Její manžel Walter Sonntag byl vedoucím lékařem SS a od září 1939 do dubna 1945 provedl nespočet experimentů s Yperitem (hořčičným plynem) v koncentračním táboru v Sachsenhausenu. Pokusní vězni byli záměrně vystaveni hořčičnému plynu a dalším látkám. Většina z nich následkům těžkých popálenin podlehla. Walter Sonntag byl mimo jiné stomatolog, své zubařské experimenty prováděl zásadně bez anestezie. V Ravensbrücku experimentoval také s prostitutkami, na kterých testoval léky na kapavku a syfilis. Jako metodu usmrcování vězňů preferoval vstřikování benzínu a fenolu do žil.

Walter Sonntag byl za své činy obviněn a 8. června 1948 byl v rámci čtvrtého soudního procesu v Norimberku souzen. Gerda svého manžela u soudu obhajovala a veškerá obvinění popřela. 14. září 1948 mu napsala láskyplný dopis: „Náš společně strávený čas v Ravensbrücku byl a navždy bude patřit mezi nejkrásnější okamžiky v mém životě. Naše vzpomínky nám nikdy nikdo nevezme“.

Za tři dny poté, 14. září 1948 byl popraven. Jejich sedmileté manželství tímto skončilo. Po popravě si vzala Gerda Sonntag zpátky své rodné příjmení. O jejím životě po válce neexistují žádné zprávy. Naposledy žila v Ludwigshafenu. Zemřela v roce 1995. Proč nebyla obviněna a souzena není dosud jasné. Možná pro svědectví údajných očitých svědků, kteří tvrdili, že nebyla jako ostatní důstojníci a neúčastnila se lékařských experimentů na vězních.

V Norimberském procesu bylo z neetických experimentů, zločinů proti lidskosti a členství v SS obžalováno celkem 23 lékařů. Rozhodnutím soudu, který končil 20. 8. 1947, bylo sedm osob osvobozeno, sedm popraveno a devět osob odsouzeno k odnětí svobody v rozsahu deseti let až doživotí.