Trnitá cesta na vrchol

Gianni Versace (1946-1997) zahájil cestu do tohoto nablýskaného světa v městečku Reggio di Calabria, v jednom z nechudších koutů Itálie. Jeho starší bratr hrál baseball, ale Giannimu imponovalo mnohem ženštější prostředí. Jeho matka Francesca měla krejčovský salón pro bohatou klientelu, kde jí odmalička pomáhal. Ještě mu nebylo ani deset let, když navrhl první dámské šaty.

Navzdory svému nadání vystudoval architekturu a k návrhářství se vrátil až ve svých 25 letech. Tehdy zamířil rovnou do Milána, Mekky všech návrhářů. Zpočátku musel pracovat pro velké módní domy. „Věděl jsem, co chci, ale musel jsem být hodně trpělivý. Bylo nutné počkat, porozhlédnout se a nasát atmosféru. Teprve potom jsem se do toho pustil," vyprávěl Gianni.

Po sedmi letech otevřel vlastí butik na jedné z hlavních tříd. Vedle svých kreací prodával i modely jiných značek, ale o jeho výtvory měly zákaznice mnohem větší zájem. Byl nejvyšší čas se postavit na vlastní nohy a ukázat světu, jaký potenciál se skrývá ve jménu Versace.

Erotické pohoršení

Následovala první samostatná módní přehlídka, která hned vzbudila senzaci. Gianniho modely v sobě nesly obrovský erotický náboj. Miloval křiklavost, z jeho rukou vyšla například žlutá saka nebo šaty z „kovové" látky. Jeho kreace natolik zdůrazňovaly lidskou sexualitu, že konzervativněji zaměření lidé je považovali za vulgární. „Záměrně jsem chtěl zrušit všechna dosud platná pravidla a konvence," prozradil svůj recept na úspěch. Neomezoval se však pouze na oblečení, vytvářel i bytové doplňky, porcelán či příbory.

Inspiroval se vším od Antiky, přes baroko po supermoderní materiály. Jeho tvorbu značně ovlivnili i mladí lidé. Byl jimi fascinován, tvrdil o nich, že jsou lepší, odvážnější a nemají zábrany. Proto pro ně navrhoval zářivá saka, hedvábné košile s motivy divokých květů či volně žijících zvířat. Mezi jeho nejoblíbenější modelky patřily Naomi Campbell, Linda Evangelista a Claudia Schiffer. Byly to jeho múzy a zároveň přítelkyně.

Rakovina a HIV

Versaceho butiky vyrůstaly po celém světě a konta se utěšeně plnila. Poté ho přizvali ke spolupráci tvůrci populárního amerického krimiseriálu Miami Vice, takže se přestěhoval na Floridu. V roce 1996 obrat jeho společnosti poprvé přesáhl jednu miliardu dolarů.

Nad zdánlivě pohádkovým životem se ale v té době už stahovala mračna.

Lékaři u Versaceho zjistili rakovinu vnitřního ucha, zároveň se začalo šuškat, že je nakažený virem HIV. Na několik měsíců se stáhl do ústraní, ale pak oznámil triumfální návrat. Nikdo přitom netušil, zda se vyléčil. Gianni si vždy pečlivě střežil soukromí. I přesto se o něm dobře vědělo, že v sexu dává přednost mužům. Jeho životním partnerem se stal jeho asistent a návrhář Antonio D´Amico (*1959), s nímž prožil patnáct let. Rozdělila je až událost z 15. července 1997.

Neobjasněná vražda

Tehdy jako každé ráno vyrazil Gianni ze své luxusní vily v Miami na procházku a zašel do oblíbené kavárny. Netušil, že ho sleduje odhodlaný zabiják. Když chtěl odemknout dveře své rezidence, přišel k němu muž v bílém tričku a šedých šortkách a dvakrát vystřelil.

Návrháře trefil do krku a do hlavy, načež v klidu odjel autem. Versace na místě zemřel.

Motiv vraždy se nikdy nepodařilo plně objasnit. Policie za několik dní oznámila, že vrahem je příležitostný model a homosexuální prostitut Andrew Cunanan (27), který v několika předešlých měsících zabil tři jiné lidi včetně svého přítele. Proč na Versaceho střílel se ale nikdo nedozvěděl. Cunanana našli po několika dnech mrtvého v jeho hausbótu. Podle všeho se zastřelil. Policie uzavřela vyšetřování s tím, že nenávist k Versacemu v sobě dusil už několik let. Tehdy se setkali na jednom večírku, ovšem slavný návrhář si Cunanana ani nevšiml.

Mafiánské znamení

Brzy se ale objevila verze, že za Versaceho smrtí stála mafie. Někteří svědci vypověděli, že se vedle jeho těla našla zastřelená hrdlička, neklamný „podpis" zločinecké organizace. Není bez zajímavosti, že se před několika lety rozpovídali dva bývalí mafiánští vrazi Giuseppe Di Bella a Filippo Barecca. Podle nich byl Cunanan obviněn falešně a za vším stojí zločinecké podsvětí, na něž byl návrhář napojen. Vzhledem k místu, odkud pocházel, by to nebylo nic divného. Podobné spekulace ale rázně odmítli jeho sourozenci. Nejen starší bratr, ale především o devět let mladší sestra Donatella, která po Giannim převzala řízení módního impéria. Jako by tím ale kletba rodu přešla na ni.

Luxus vykoupený utrpením

Donatellina Její dcera Allegra (*1986) se začala v pubertě potýkat s těžkou formou mentální anorexie. Svět luxusu a hubených modelek se podepsal na jejím vnímání světa. „Léta jsem žila v temnotě. Slavné jméno mě tížilo, toužila jsem po naprosté anonymitě, ale té se mi nedostávalo," přiznala dívka. Strýc i matka byli slavní návrháři, otec pro změnu známý model Paul Beck.

„Studovala jsem divadlo a těšilo mě hrát v malých nezávislých filmech, ale kamkoli jsem šla, byla jsem Versace. Nemohla jsem tomu utéct a ubližovalo mi to," vzpomíná Allegra, jejíž psychice nepřidal ani rozvod rodičů.

Problémy vyřešila extrémní hladovkou. Ve 20 letech vážila pouhých 32 kilogramů. Její problémy rodina veřejně přiznala až v roce 2007. „Naše dcera má velmi vážnou chorobou, už mnoho let. Dostává se jí té nejlepší zdravotní péče a reaguje na ni dobře," stálo tehdy v prohlášení.

Stav bohaté dědičky se od té doby zlepšil, ale přesto je choroba na její postavě stále znát. Člověka až napadá, jestli všechno to bohatství za podobné trápení vůbec stojí.

Gianniho život v datech

1946 – narodil se 2. prosince v Reggio di Calabria na samém jihu Itálie
1956 - šije své první šaty
1978 - otvírá v Miláně první butik
1982 - potkává se s dlouholetým partnerem Antoniem D´Amicem
1986 - italský prezident mu uděluje titul Commendatore della Repubblica
1993 – v USA získává „módního Oscara"
1997 – umírá v Miami Beach rukou Andrewa Cunanana
1998 - Versaceho vražda je zfilmována, návrháře hraje Franco Nero