Její netradiční cesta na klimatický summit OSN spustila humbuk. Thunberg se kvůli snížení emisí rozhodla vyplout z britského Bristolu do New Yorku na sportovní jachtě, jejíž palivo je z obnovitelných zdrojů. Cesta by jí měla trvat dva týdny. Mladičká Švédka je však za tento bohulibý krok kritizována, protože ona sice pluje na jachtě bez emisí, její partneři ale poletí letadlem. Cesta celého týmu na klimatický summit tak zanechá větší uhlíkovou stopu, než kdyby se všichni rozhodli letět společně v jednom letadle.

O čem se ale hlavně mluví je, jak moc velký zásah má její PR tým a rodiče do toho, co Greta dělá, říká, co si myslí. Jedná svobodně? Pochází všechno, co řekne, z její hlavy, nebo jí celou dobu někdo šeptá do ouška? Jaké jsou vůbec šance, že obyčejná šestnáctiletá dívka sama překlene onu propast mezi bezvýsledným snažením a opravdovým, trpkým zásahem do světa politiky?

Vykořisťování vlastní dcery

Greta se narodila do umělecky založené rodiny. Její otec Svante Thunberg je švédský herec, maminka Malena Ernman zase vyhořelá zpěvačka, která se před lety účastnila soutěže Eurovize. O globálním oteplování se poprvé dozvěděla, když jí bylo osm, a nerozuměla tomu, proč nikdo nic nedělá. V jedenácti letech upadla do deprese a byl jí diagnostikován Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a mutismus (oněmění).

Svým protestem v roce 2018, jímž inspirovala statisíce školáků po celém světě, si prakticky přes noc udělala jméno. A právě rodiče, kteří se kvůli onemocněním své dcery vzdali na čas svých kariér, z toho momentálně těží nejvíc. Malena napsala memoár, který se díky její dceři dobře prodává, Svante po summinu v OSN bude pokračovat v hraní. Proč dceru nepodporovat v tom, co dělá, když z toho ohromně těží všichni, kdo nesou její jméno?

Lhali jste nám

Gretě nejde jen o krátkodobé řešení snížení emisí, sama uvedla, že se bojí o vlastní budoucnost, tedy jestli nějaká vůbec bude. Na shromáždění ve Velké Británii obvinila politiky, že celému světu lžou.

,,Lhali jste nám. Dali jste nám falešnou naději. Řekli jste nám, že budoucnost je něco, na co bychom se měli těšit. A nejsmutnější je na tom fakt, že většina dětí netuší, jaký osud nás čeká."

Pokud se podle Grety do roku 2030 nesníží uhlíkové stopy o 50 %, čeká nás katastrofická řetězová reakce, která může vést k zániku celé civilizace.

Maskot, loutka, nebo opravdu vystrašená dívka?

Diskuzemi rezonuje, jak velké slovo má v této "Gretomanii" sama Thunberg, protože během let, co se o globálním oteplování ví, se o podobné kroky pokusilo nespočet slavnějších a bohatších lidí, avšak zcela neúspěšně. I takový Leonardo DiCaprio, jenž natočil dokument o globálním oteplování a aktivně se podílí na osvětě, se neshledal s takovým ohlasem jako mladá Švédka.

Celé to podle mnoha diskutujících zavání marketingovou kampaní jak ze strany rodičů, tak právě energetických společností, které na tom všem vydělají, a z Grety je jen obyčejná loutka s roztomilou tváří.

Slyšíte mě? ptá se Greta

Nové číslo pánského časopisu GQ tentokrát místo na slavné herce, byznysmany nebo CEO společností hýbajících celým světem vsadilo na hlas lidu. Greta se může pyšnit svou první důležitou obálkou. S odsuzujícím pohledem, prstem zdvižením přímo na vás a vzkazem Slyšíte mě? na svém kabátu se zajímá, zda se také zajímáte.

Zajímáme. Bohužel oproti jejím vrstevníkům, které inspirovala k tomu, aby přerušili školní docházku a protestovali za snížení uhlíkové stopy a klimatickým změnám, se lid ptá, jestli k nim mluví Greta, nebo její rodiče a energetičtí giganti.