Záhada nalezená na Měsíci

Ve skutečnosti má NASA rozsáhlý seznam, kterého se mají zhostit dva nové přístroje pro prioritní vědecké mise Artemis na Měsíci. Jedním z nich je Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer, jehož cílem je prozkoumat i záhadné Gruithuisenovy kopule. Tyto geologické útvary jsou pro vědce tak záhadné proto, že je zřejmě vytvořilo magma bohaté na oxid křemičitý, jehož složení je podobné žule.

Jak se tato křemičitá magmata na Měsíci vytvořila, když křemičité sopky na Zemi obvykle vznikají za přítomnosti vody a deskové tektoniky, však vědcům zatím zůstává záhadou.

K rostoucímu seznamu komerčních dodávek, které mají v rámci programu Artemis prozkoumat větší část Měsíce než kdykoli předtím, NASA přidala dvě nové sady vědeckých přístrojů, včetně jednoho, který bude poprvé zkoumat právě záhadné Gruithuisenovy kopule.

NASA vysílá sondu

Tyto sady užitečného zatížení představují druhý výběr v rámci výzvy agentury k předkládání návrhů na užitečné zatížení a výzkum povrchu Měsíce. Obě užitečná zatížení budou dopravena na povrch Měsíce v rámci budoucích letů iniciativy NASA Commercial Lunar Payload Services, která je jednou ze součástí širší architektury výzkumu Měsíce plánované agenturou na toto desetiletí.

Zdroj: Youtube

"Obě vybrané studie se budou zabývat důležitými vědeckými otázkami týkajícími se Měsíce," uvedl Joel Kearns, zástupce zástupce administrátora pro průzkum v Ředitelství vědeckých misí NASA.

První z nich bude zkoumat geologické procesy raných planetárních těles, které se zachovaly na Měsíci, a to zkoumáním vzácné formy měsíčního vulkanismu. Druhý bude studovat účinky nízké gravitace a radiačního prostředí Měsíce na kvasinky, modelový organismus používaný k pochopení reakce na poškození DNA a její opravy.

Výzkum Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer se skládá ze sady pěti přístrojů, z nichž dva budou namontovány na stativu a další tři, se díky mobilnímu vozítku, budou moci volně pohybovat. Tato mobilní vozítka poskytne dodavatel CLPS.

Podrobné prozkoumání Gruithuisenových kopulí

Během 10 pozemských dnů (jeden měsíční den) tak bude Lunar-VISE zkoumat vrchol jedné z Gruithuisenových kopulí. Předpokládá se, že tyto dómy byly vytvořeny lepkavým magmatem bohatým na oxid křemičitý, což je složení podobné žule. Záhadou zůstává, jak by celý proces mohl ve vesmíru fungovat, když na Zemi podobné útvary potřebují ke svému vzniku doslova oceány tekuté vody a deskovou tektoniku. Ty však na Měsíci nejsou k dispozici. Vědci si tak kladou otázku, jak se bez těchto klíčových složek mohly dómy vytvořit a jaký byl jejich vývoj v průběhu let.

Analýza měsíčního regolitu na vrcholu jednoho z těchto dómů pomůže vědcům díky datům, která shromáždily a vrátily přístroje sondy Lunar-VISE, zodpovědět základní otevřené otázky týkající se vzniku těchto útvarů.

Zdroje:

interestingengineering.com

www.independent.co.uk

timetotimes.com