Archeologové na Islandu nedávno vykopali statek, o němž se ukázalo, že pravděpodobně patřil legendární vikingské ženě. Gudrid Torbjörnsdottirová je tak považována za první Evropanku, která přeplavala Atlantik, a to už 500 let před Kolumbem.

Na video o tom, jak Vikingové kolonizovali Ameriku, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kdo byla Gudrid Torbjörnsdottirová?

Podle islandského rodokmenu byla Gudrid Torbjörnsdotter jednou z největších mořeplavců středověku. Její jméno se tak řadí ke slavnějším mužským Vikingům, jako byli Erik Rudý (Krvavý Erik) a Leif Eriksson. Gudrid je také jednou z hlavních postav Ságy o Eriku Rudém a Ságy o Gróňanech.

Gudrid se narodila kolem roku 980 na Islandu a spolu se svým manželem Torfinnem Karlsämne Tordssonem vedla výpravu do Vinlandu. Gudrid byla pravděpodobně jednou z prvních Evropanek na americké půdě a údajně první, která zde porodila dítě, syna Snorreho. Podle legend strávila ve Vinlandu tři roky.

Pak však Gudrid Vinland opustila spolu s ostatními členy výpravy. Její rodina se poté usadila na ostrově Glaumgård na severu Islandu. Po smrti manžela se odvážná Gudrid vydala na pouť do Vatikánu v Římě, kde vyprávěla o svých objevech a zážitcích. Tam také konvertovala ke křesťanství.

Když se z Říma vrátila, stala se jeptiškou a zvolila si život poustevnice v kostele na Islandu, který nechal postavit její syn Snorre.

Haukur Erlendsson, hlavní autor knihy Hauksbók, která obsahuje jednu z verzí příběhu Erika Rudého, se považoval za potomka Gudrid a Torfinna.

Zvláštní nález se stal stopou

"Nález neznámých pohřbených vikingských staveb byl překvapením," říká archeolog Douglas Bolender, který obydlá Gudrid nalez. "Nejviditelnější je statek, který leží v troskách. Ale tady se v nížině uložilo tolik vrstev půdy, že nevidíte nic než pole," dodává vědec, který v blasti pátral po vikinských stopách už dlouho. Skupina islandských a severoamerických badatelů se již více než deset let snaží zmapovat celý Skagafjörður, oblast na severu Islandu.

Předpokládá se totiž, že zde žilo mnoho Vikingů. Gudridina farma sousedí se dvěma hřbitovy z roku 1000.

Na Islandu je přitom Gudrid známá jako "širokorozchodná". Je hojně zmiňována v místnách ságách, ale po 13. století se už tolik neobjevuje, jelikož ji zastínila zvučnější mužská jména.

Zdroje:

arkeonews.net, sv.wikipedia.org/wiki/Gudrid, www.womeninexploration.org