Egyptští archeologové tvrdí, že definitivně identifikovali mumii Hatšepsut. Ženy, která vládla starověkému Egyptu v době, kdy bylo království na vrcholu své moci.

Vědec zrekonstruoval podobu egyptské královny Hatšepsut

Mumie byla objevena před více než sto lety ve skromné hrobce v proslulém Údolí králů. Podezření, že jde skutečně o mocnou faraonku, bylo však těžké prokázat. Chyběly totiž přímé důkazy, které by ji s Hatšepsut přímo spojovaly.

Nové skeny mumie a jejích vnitřních orgánů však nakonec potvrdily její totožnost, uvedl Zahi Hawass, hlavní egyptský archeolog. "Je to nejdůležitější objev v Údolí králů od objevu krále Tutanchamona a jedno z největších dobrodružství mého života."

"Myslím, že je to skvělé," řekl archeolog Donald Ryan z Pacific Lutheran University v Tacomě ve státě Washington, který mumii znovuobjevil v roce 1989, ale na současné studii se nepodílel. Důkazy "jsou velmi přesvědčivé", řekl.

Hatšepsut byla jednou ze čtyř žen, které vládly starověkému Egyptu, ale ostatní - Nitokerty, Sobekneferu a Twosert - již stály v čele upadajících dynastií.

Hatšepsut, která vládla v letech 1502 až 1482 př. n. l., obnovila obchodní cesty. Ty, které byly přerušeny obsazením Egypta Hyksósy. Hatšepsut také vyslala vojenské výpravy do Núbie, Levanty a Sýrie a tím rozšířila Egyptskou říši.

Vyšla tvář pozoruhodných rysů

Jako faraonka patřila k nejplodnějším stavitelům a zadala stovky stavebních projektů. Postavila také velkolepý márniční chrám v Deir el-Bahri u vchodu do Údolí králů. Pravděpodobně první hrobku, která zde kdy byla postavena. Její mumie se však v hrobce nenašla a sochy a další artefakty byly zničeny.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Mumii objevil v roce 1903 archeolog Howard Carter v malé, nezdobené hrobce před prázdnou Hatšepsutinou hrobkou. Uvnitř byly dvě mumie, jedna v sarkofágu s nápisem, který naznačoval, že jde o Hatšepsutinu chůvu Sitre-In, a druhá ležela na podlaze vedle ní.

Hrobka, nazývaná KV-60, je jednou z nejobtížněji přístupných v Údolí králů. Jeho tým mumii vyjmul a odvezl ji do Káhiry na CT vyšetření. Následný sken odhalil, že tato mumie byla obézní ženou ve věku 45 až 60 let. Měla špatný zdravotní stav zubů a trpěla rakovinou.

Při hledání dalších vodítek Hawass navrhl, aby se pomocí počítačového tomografu prozkoumala malá dřevěná schránka, která obsahovala játra a nesla kartuši neboli královskou pečeť Hatšepsut. CT sken odhalil, že se jedná o mumii královny Hatšepsut." Na základě skenu pak vědci zrekonstruovali její podobu. Hatšepsut byla svým vzezřením specifická a její rysy nelze přehlédnout. Trpěla totiž nastupující pleší.

Zdroje:

www.livescience.com

news.softpedia.com

pymblelc.libguides.com