Země se promění v ohnivou kouli

Hawking teoreticky předpokládal, že lidé do roku 2600 promění planetu v obří ohnivou kouli. To vše se stane v důsledku přelidnění a velké spotřeby energie, což následně učiní Zemi neobyvatelnou.

Lidé budou muset Zemi opustit a odejít žít na jinou planetu. Hawking uvedl, že lidé budou muset do 100 let kolonizovat jinou planetu, jinak budou čelit vyhynutí. Planetu budou ohrožovat především klimatické změny, zpožděné údery asteroidů, epidemie a velmi rychlý růst populace.

Hawkingovy myšlenky byly podobné myšlenkám generálního ředitele SpaceX a Tesly Elona Muska. Ten prohlásil, že pokud lidé zůstanou na Zemi, dojde k "vymírání". Musk dal najevo, že věří, že novou alternativou k Zemi by následně mohla být planeta Mars.

Varování před umělou inteligencí

Konec světa však nebyl jedinou Hawkingovou předpovědí, která měla vystrašit lidstvo. Další z nich bylo varování před příchodem umělé inteligence na naši planetu, který by dle něj mohl znamenat "nejhorší událost v dějinách naší civilizace", pokud společnost nenajde způsob, jak její vývoj kontrolovat.

Zdroj: Youtube

Fyzik sice uvedl, že tato technologie by mohla pomoci vymýtit chudobu a nemoci, ale připustil, že její budoucnost je nejistá.

"Pokud se nenaučíme, jak se na potenciální rizika připravit a vyhnout se jim, může být umělá inteligence nejhorší událostí v dějinách naší civilizace. Přináší nebezpečí, jako jsou silné autonomní zbraně nebo nové způsoby, jak může hrstka lidí utlačovat mnohé. Mohla by přinést velký rozvrat naší ekonomiky."

Předpověď, ze které mrazí

Hawking dále varoval, že nebezpečím je i globální oteplování, které by tak mohlo dosáhnout svého vrcholu. Tedy bodu, který již nebude možné zvrátit.

"Jsme blízko bodu zvratu, kdy se globální oteplování stane nevratným. Kroky lidstva by mohly Zemi posunout přes okraj, aby se stala podobnou Venuši s teplotou dvě stě padesát stupňů Celsia a s deštěm plným kyseliny sírové.

Hawking přemýšlel také nad tím, zda existují jiné formy života, kromě toho našeho.

Již v roce 2015 se připojil k ruskému miliardáři Juriji Milnerovi a společně zahájili projekt, jehož cílem bylo pomocí výkonných počítačů naslouchat mimozemšťanům. Projekt známý jako Breakthrough Initiatives podporuje SETI@home, vědecký experiment sídlící na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Ten využívá počítače ke skenování oblohy a hledání života.

"Někde ve vesmíru možná inteligentní život sleduje tato naše světla a uvědomuje si, co znamenají," řekl Hawking.

Zdroje:

www.express.co.uk

www.bbc.com

www.dailyadvent.com