Při vykopávkách ve středověkém parku v Oslu byla objevena masivní dřevěná herní figurka, dřevěná hrací deska, šachová figurka a tři herní figurky z mýdlového kamene. Herní figurky jsou v současné době uloženy v terénních kancelářích vykopávek v Oslu, odkud by se měly časem přemístit do Muzea kulturní historie v Oslu. Zatím však nebylo rozhodnuto, zda budou vystaveny pro veřejnost.

I když byly všechny sice určeny ke hraní her, ve skutečnosti byly nástrojem k obsluze rozšířené starověké závislosti na dopaminu! Jak je to možné?

Na dokument o něčem trochu jiném, o deskových hrách Vikingů, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Nalezení run a dalších artefaktů

Archeologové z Norského institutu pro výzkum kulturního dědictví (NIKU) začali svůj výzkum v srpnu loňského roku. Tým je veden Markem Oldhamem, který si dosavadní úspěch týmu velmi pochvaluje. Podařilo se totiž nalézt první runové kosti v Oslu po více než 30 letech. K významným objevům patří také pečlivě vyřezávaná rukojeť zobrazující krále držícího loveckého sokola. Oldhamův tým na místě předpokládal četné nálezy, v některé ale nedoufal.

Jaké hazardní hry hráli staří Norové?

Nové vykopávky odhalují, jak tehdejší lid trávili volný čas. Hráli deskové hry a ukazuje se, že se jednalo o opravdu populární zábavu. Herní deska a figurky mohly patřit komukoli, bez ohledu na společenské postavení nebo věk.

"Lidé hráli hry neustále, v různých prostředích... Doma, u piva v krčmě, prostě kdekoli a kdykoli," říká jeden z vědeckého týmu.

Hra, jíž lidé masově propadali, byla nazvána Tables, jakási raná obdoba vrhcábů. A figurky si v té době lidé uměli sami vyřezat. Většina lidí ve středověku se totiž vyřezávání věnovala, dokonce se lidé snažili o minimální odpad, takže figurky a předměty ze dřeva postupně „recyklovali“ či spíše upcyklovali.

Trondheim, kde byly vykopávky nalezeny, byl ve 13. až 14. století hlavním městem Norska. Jmenoval se Nidaros a město bylo prvním sídlem křesťanských králů.

Rozkvět hazardu musel být eliminován

Vykopávky objevily také spoustu kostek ze středověkých měst, což jen dokazuje, že hazard byl tak společensky problematický, že král Magnus Lagabøtes zavedl kolem roku 1276 n. l. nové městské zákony. Každý, kdo byl pak přistižen při hře s penězi, byl pokutován a jeho kořist zabavena.

Ukázalo se, že nešlo jen o oblibu her, ale také o závislost na drogách. Při hře totiž hráči odhalili uvolňování dopaminu v mozku. Dopamin, neurotransmiter, dokáže navodit dobrý pocit a pocit vzrušení. Funguje ale trochu jinak, než byste si mohli myslet: Lidské tělo produkuje dopamin, coby vysoce návykovou neurologickou reakci, nejen v případě výhry, ale i když člověk prohraje. A právě to se norským hráčům dozajista líbilo, stejně jako těm dnešním gamblerům, jež ale většinou nekončí u hry v kostky.

Zdroje:

www.ancient-origins.net, ancientcodex.com, www.ggblackhole.com