I když byla na počátku 2. světové války na vrcholu své kariéry, topila se v luxusu a hostila prominentní osobnosti, nestačilo jí to. Díky svému manželovi, který se stýkal s Hitlerem a Mussolinimu dodával zbraně, byla součástí mnoha opulentních večírků, na nichž se rozebíraly problémy s vojenskou technikou.

Neměla žádné vzdělání, ale odborné technické a fyzikální pojmy ji bavily. Když potkala svého souseda, výstředního vynálezce a skladatele George Antheila, slovo dalo slovo. George vymyslel přenosovou soustavu, díky které mohlo v jednom muzikálu hrát samo od sebe a zcela synchronně šestnáct klavírů. Hedy se s ním domluvila, že mu pomůže jeho návrhy zdokonalit.

Výsledkem jejich spolupráce byla nová technologie, kterou nazvali FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum). Technologie měla sloužit armádě a měla zabránit rušení naváděných torpéd, jež měly stejnou frekvenci a signál, které se daly lehce přerušit. FHSS neustále frekvence přelaďovala, a byla tedy odolná vůči odposlechu. Oba vynálezci si nechali FHSS patentovat v roce 1942 a nabídli svůj objev armádě. Americké námořnictvo ale vynález odmítlo. Prý byl příliš složitý. (Zdroj: future-markets-magazine.com)

Když se ale patent v polovině osmdesátých let odtajnil, spustil řetězovou reakci nových nápadů a vynálezů. Ukázalo se totiž, že metoda přenosu v rozprostřeném spektru je natolik užitečná a významná, že naši civilizaci obklopuje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Stejná technologie je i základem fungování družicových komunikačních sítí a metody CDMA, tedy kódového multiplexu, který používají mobilní telefony. Vynález Hedy Lamarr a jejího přítele využívá také GPS, telefonní sítě, model automobilů, letadel a dronů. (Zdroj: en.wikipedia.org)

Dalším z Hediných vynálezů byla i šumivá kostka, která měla nahradit Coca-Colu v dobách nouze. Sama Lamarr však přiznala, že kostka "chutnala jako Alka-Seltzer", tablety tlumící bolest. Svému příteli Howardu Hughesovi Hedy rovněž upravila návrh letadel tak, že překreslila jeho hranatá křídla do oválného tvaru, která viděla u ptáků a ryb.

Hedina vynalézavost jí zůstala až do sklonku života. Naposledy se před kamerou objevila v roce 1958, a tak měla více času věnovat se své vášni. Navrhla nový typ semaforu, systém, který pomáhá pohybově postiženým lidem dostat se z vany, nebo svítící obojek pro psy. (Zdroj: www.factor-tech.com)

Jak však krásná a chytrá herečka stárla, trápily jí deprese, vážná oční choroba a dokonce byla dvakrát zadržena za krádež v obchodě. Za vynález, který změnil svět, obdržela vyznamenání až v roce 1997, tři roky před svou smrtí.