Henry Brown (1815-1897) po dlouhá léta uplácel majitele své manželky Nancy, aby ji neprodával jinému farmáři. Otrokář ho ale zradil a ženu i se třemi dětmi a čtvrtým na cestě prodal neznámo kam. Henry byl zoufalý a začal pomýšlet na útěk.

S pomocí svobodného černocha Jamese a bílého obuvníka Samuela vymyslel originální plán: nechá se odeslat do Filadelfie v poštovním balíku! Do příprav investoval polovinu svých životních úspor. Mimo jiné zaplatil Samuelovi, aby mu zprostředkoval kontakt s filadelfskými aktivisty, ke kterým se chtěl nechat doručit.

Dne 29. března roku 1849 si Henry v práci naschvál polil ruku kyselinou sírovou, až mu byla vidět kost. Vážný úraz byl jedinou možností, jak se dostat z továrny. Jeho komplicové ho potom zatloukli do dřevěné bedny o rozměrech 91x81x61 cm, která poskytovala jediný otvor pro dýchání. Henry si vzal na cestu jen trochu vody a sušenek.

Příštích 27 hodin strávil na cestě drožkou, železnicí a parníkem, než ho poštovní doručovatelé konečně postavili před filadelfské příjemce. Ačkoli bylo na bedně jasně napsáno "Neklopit!", zřízenci ho cestou několikrát postavili hlavou vzhůru.

"Cítil jsem, jak mi otékají oči, a žíly na mých spáncích se tlakem krve roztahují. Valil se na mě studený pot, který jako by mě varoval, že mé pozemské utrpení brzy ukončí smrt," vyprávěl později Henry. Přesto ani nepípl, aby se neprozradil.
(Zdroj: www.washingtonpost.com, prosinec 2019)

Jeho první slova na svobodné půdě údajně zněla: "Jak se máte, pánové?" Úspěšnou misi Henry poté oslavil zpěvem žalmů.

Jeho husarský kousek vzbudil pozornost po celých Státech a výrazně posílil hlasy žádající zrušení otroctví. Henry si nemusel hledat práci. Stal se mluvčím protiotrockého hnutí a žádanou celebritou. Jezdil od města k městu a živil se jako kočovný kouzelník. O diváky neměl nouzi, každý se chtěl podívat na odvážného chlapíka, který den a noc cestoval zavřený v poštovním balíku, aby dosáhl vytoužené svobody.

Svou manželku a děti už ale Henry nikdy nespatřil. Během své životní pouti zavítal do Anglie, kde se oženil znovu. Poslední léta strávil v kanadském Torontu, obklopen novou rodinou. (Zdroj: en.wikipedia.org)