Mullin měl poměrně šťastné dětství. Narodil se v roce 1974 v Salinas ve státě Kalifornie, avšak vyrůstal v Santa Cruz. Jeho otec byl válečným veteránem, a ač byl přísný, svého syna nikdy nezneužíval. Vyprávěl mu o tom, jakým byl ve válce hrdinou a ukázal mu, jak má zacházet se zbraní. Ve škole měl Herbert mnoho přátel a na gymnáziu, kde maturoval v roce 1965, byl úspěšným a nadaným studentem, do kterého všichni vkládali velké naděje.

V létě, po ukončení školy, však nastal v jeho životě zásadní zvrat. Jeden z jeho přátel byl v přítomnosti Mullina sražen automobilem. Na místě zemřel. To tehdy dvacetiletého mladíka silně zasáhlo. Ve svém pokoji si vytvořil „svatyni“ za svého zesnulého kamaráda. Mullinovo chování se od té doby prudce změnilo, začal se zajímat o reinkarnaci, přírodní katastrofy a východní náboženství. V té době byl také závislý na drogách, bral mimo jiné LSD, které jeho paranoidní myšlenky jen prohlubovalo. Svým chováním začal děsit rodinu. Rodičům slíbil, že začne navštěvovat psychiatrickou léčebnu. Vydržel to šest týdnů, poté tam odmítl chodit.

Jeho psychický stav se nezlepšil, čím dál častěji začal ve své hlavě slýchat hlasy, které mu radily, co má dělat. Začal se profilovat do mnoha osobností, vystupoval jako amatérský boxer, učedník jógy a meditace či jako Mexičan. Chtěl se stát i knězem, což mu nevyšlo. Dokonce ho vyhodili z jeho bytu poté, kdy mluvil s neexistujícími lidmi. Roku 1972 začal údajně dostávat tehdy čtyřiadvacetiletý Mullin telepatické zprávy od svého otce, které mu říkaly, ať začne zabíjet. Bohužel tyto hlasy poslechnul.

13. června téhož roku provedl svou první vraždu. Zrovna jel po silnici v Santa Cruz, když si všiml procházejícího muže. Byl to bezdomovec Lawrence White. Údajně na něj začal White telepaticky hovořit a sděloval mu, že souhlasí se svvým obětováním. Mullin s autem zastavil, otevřel kapotu a dělal, že auto opravuje. White k němu přišel a nabídl mu pomoc. Během chvíle, kdy se skláněl nad kapotou, ho Mullin umlátil baseballovou pálkou.

Další jeho obětí se za pouhých jedenáct dní poté stala mladá stopařka Mary Guilfoyle. Nestíhala přednášku, a tak se rozhodla jet stopem. Mullin ji zastavil a jakmile nastoupila, ubodal ji. Následně ji v autě rozřezal, vyndal vnitřnosti a tělo pohodil v lese. Jen o čtyři dny později zamířil do kostela Svaté Marie v Los Gatos, kde se ve zpovědnici nacházel oblíbený kněz Henri Tomei. Mullin se mu vyzpovídal ze svých hříchů, následně ho vytáhl ven, zmlátil ho a nakonec ho bodl nožem do srdce. Podle Mullinových slov mu tento čin kněz ještě před smrtí odpustil.

Po poslední své vraždě se Mullin rozhodnul skoncovat s drogami. Všechny své neúspěchy připsal marihuaně, načež se rozhodl zabít bývalého kamaráda, který mu prodal první dávku. 25. ledna dorazil před chatu, kde bývalý přítel bydlel. Otevřela mu jeho matka, která ho odkázala na synovo nové bydliště. Tam Mullin kamaráda i s jeho manželkou zabil. Nakonec se ještě téhož dne vrátil za jeho matkou a ji i její dva syny rovněž zavraždil.

O měsíc později se Mullin vydal na výlet do tamějšího národního parku. Potkal skupinu čtyř chlapců, kteří zde kempovali. Vrah jim začal vyhrožovat a vyzval je, aby z místa odešli, neboť ničí zdejší prostředí. Na to mladíci nereagovali, načež je vrah varoval, že se další den vrátí a zabije je. Neuposlechli a Mullin se opravdu vrátil a všechny chlapce zastřelil. Poslední vraždu spáchal o tři dny později. Projížděl ve svém autě kolem důchodce Freda Pereze, který zrovna sekal trávník. Zničehonic zastavil a muže zastřelil. Po činu klidně odjel. Naštěstí měl tento incident řadu svědků, z nichž si jeden zapamatoval poznávací značku Mullinova auta. Vrah byl ještě ten den zadržen.

I když se Mullin přiznal k třinácti vraždám, soud ho obvinil pouze z deseti, a to z dvou vražd prvního stupně a osmi vražd druhého stupně. Odsouzen byl k doživotnímu vězení, s možností podmínečného propuštění v roce 2021.