V 8:15 tamního času shodilo letadlo nad Hirošimou jadernou bombu "Little boy". Bomba padala 57 vteřin, její vražedný výbuch o síle 13 kilotun TNT zabil 30 % populace Hirošimy - to činilo až 80 000 lidí. Na následky zranění zemřelo dalších 70 tisíc lidí.

O tři dny později se stejná situace opakovala v Nagasaki. Bomba "Fat Man" dopadla do centra města v 11:01. Okamžitě usmrtila až 40 000 osob, zraněním podlehl zhruba stejný počet. Výbuch se rovnal 21 kilotunám TNT.

Dopady po dopadech

Podle hirošimského zdravotnického oddělení zemřelo v den dopadu více než polovina lidí na uhoření a cca 40 % podlehlo ozáření. Právě následné ozáření usmrtilo v průběhu dalších čtyř měsíců až 100 000 lidí v Hirošimě a 40 000 osob v Nagasaki.

Následující měsíce byly pro obě japonská města velice krušná. Obyvatelé se museli přesídlit do okolních měst, kde probíhala léčba zraněných. Doktoři se zejména věnovali hrůzným popáleninám a hluchým uším. Tisíce lidí po výbuchu částečně nebo zcela ohluchlo. Přijímali pacienty s utrženými končetinami, někteří museli podstoupit amputaci nenávratně poškozených končetin.

Radiace na sobě dala opravdu znát. Lékaři na přeživších pozorovali zvýšení výskyt rakoviny a leukémie. Dobové zprávy tvrdí, že do roku 1950 podlehlo onemocněním způsobených ozářením až 200 000 lidí z Hirošimy. Údaje se však opírají o pouhé odhady odborníků a žádné přesné zprávy neexistují. Jiné zdroje tvrdí, že od roku 1950 do 1990 v důsledku rakovinných onemocnění zemřelo 9 % lidí, detailněji 89 osob podlehlo leukémii, 339 jiné formě rakoviny.

Malé štěpení zabránilo větší úmrtnosti

Velkým plusem v boji proti následkům radiace a pozdějšímu osídlení obou zničených měst byla nečekaná "vada" na bombách.
Little Boy v sobě měl 60 kilogramů radioaktivního uranu 235, štěpení ovšem proběhlo u 1,38 % materiálu, do vzduchu se tedy dostal necelý kilogram uranu. Pozdější radiace postihla obyvatele města minimálně.

Fat Man ve svých útrobách nesl pouze 6,4 kilogramů radioaktivního plutonia-239 a štěpení také nastalo u nepatrného zlomku materiálu.


Japonská vláda před několika lety zveřejnila, že i 70 let od výbuchu bomb způsobují následky ozáření 1 % rakovinných onemocnění v oblasti obou zasažených měst. Trpí jím zejména hibakuša, tedy lidé, kteří přežili bombardování.