Dokonce prý rozhlašoval, že kvůli očkování má celoživotní zdravotní problémy. Když se tedy stal úspěšným rodinným lékařem a chirurgem v Berkeley, začal se řídit radou známého lékaře Jennera Williama Harveye "Nemysli, zkus to".

Už odmalička slýchával, že dojičky krav, které prodělaly kravské neštovice, těmi pravými nikdy neonemocněly. Když pak potkal mladou dojičku Sarah Nelmsovou, která měla na rukách a pažích čerstvý výsev puchýřů, ale vůbec jí to nevadilo s tím, že i její kamarádky tuto nemoc přetrpěly, nic se jim nestalo a navíc jsou imunní proti vražedným lidským neštovicím, zrodil se mu v hlavě plán. Jenže na tento pokus potřeboval dítě, nejlépe takové, které by, v případě selhání, nikdo nepostrádal.

Malý James Phipps se narodil ve farnosti Berkeley v Gloucestershire chudému bezzemkovi, který pracoval jako Jennerův zahradník. Lékař si pobíhajícího osmiletého chlapce všiml a prohlédl ho. Byl zdravý "jako řípa" a na experiment více než vhodný.

Dne 14. května 1796 vzal Jenner tekutinu z váčků dojičky a dvěma malými řezy je vpravil do kůže na paži chlapce. Jenže se nic nedělo. Uběhl den, tři dny a stále nic. Pak si James začal stěžovat a Jenner si do svého deníku napsal: "Sedmého dne ho bolelo v podpaží a devátého dne už onemocněl, ztratil chuť k jídlu a mírně ho bolela hlava. Po celý tento den byl znatelně indisponovaný a strávil neklidnou noc. Následující den byl ale v naprostém pořádku." Aby si chlapcovu imunitu ověřil, infikoval ho ještě dvakrát. Nakonec dospěl k závěru, že je proti pravým neštovicím plně chráněn. (Zdroj: en.wikipedia.org)

Během následujících dvaceti let používal lékař Jamese jako živou demonstraci. Před různými skupinami ho opakovaně očkoval, aby dokázal, že je trvale imunní. Dokonce Jamese zaměstnal jako pomocného zahradníka. Ten překonal tuberkulózu, oženil se a měl dvě děti. Jenner mu dokonce odpustil celoživotní pronájem domu, v němž Phipps s manželkou žil. (Zdroj: www.histclo.com)

James Phipps nebyl prvním dítětem, které bylo úspěšně očkováno proti smrtelným neštovicím. V roce 1791 naočkoval Peter Plett z Kielu ve vévodství Holštýnsko tři děti a Benjamin Jesty z Yetminsteru v Dorsetu naočkoval pletacími jehlicemi svou manželku, děti a poté i další členy vesnice již v roce 1774. (Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov)

"Otec imunologie", jak je Jenner přezdíván, měl to štěstí, že urputně svůj postup propagoval, na vlastní náklady vydal publikace a pokračoval ve svém výzkumu. Jak se říká, "trpělivost růže přináší". V tomto případě přinesla jeho práce vymýcení zákeřné choroby, která usmrtila miliony lidí po celém světě.