Kolem keltské královny je mnoho tajemství. Stála v čele kmene, kterému se podařilo sjednotit britské kmeny v povstání proti Římské říši, která si chtěla území podmanit. Římané nebyli vítanými hosty – plenily, drancovali a znásilňovali ženy, zotročovali lid. Bohužel znásilnění potkalo i dvě Boudicciny dcery. A v královně, i tak kruté, se probudil ten nejsilnější cit. Pomstít zhanobení svých dcer.

Boudicca v čele stotisícové armády

Aby pomsta byla skutečně krutá, Boudicce se podle historických pramenů podařilo shromáždit armádu o 100 000 bojovnících. Věřila, že když zničí tři klíčoví města, osvobodí Británii od Římanů a pomstí i své dcery. Bohužel se však mýlila. Prvním městem, do něhož se svou armádou vtrhla, byl dnešní Colchester, kde byli shromážděni propuštění římští vojáci a nacházel se zde chrám císaře Claudia. Armáda srovnala město se zemí a postupovala dál, k druhému městu. Tím nebylo nic menšího než dnešní Londýn tehdejší Londinium. Římský guvernér Gaius Suetonius Paulinus chtěl město zachránit, ale dorazil pozdě. Ač Římané město opustili, Boudiccina armáda celou osadu vypálila a zničila a zbylé obyvatele do jednoho zabila. Posledním cílem rozzuřené panovnice se stalo Verulamium, dnešní St. Albans. I toto město potkal stejný osud. Celkem Iceni zabili 70 000 až 80 000 lidí.

NA působivý dokument o Boudiccině revoltě se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Neronova odveta

Císař Neron to nemohl nechat jen tak. Stáhl všechny Římany z Británie a přichystal odvetu. Římané nakonec Boudiccu porazili a upevnili si tak ještě více své postavení v Británii.

Hrnec s kostmi

Vraťme se ale zpět k nálezu děsivého hrnce. Jeho historie je spojena právě s Booudicciným obléháním druhého města, tedy dnešního Londýna. Právě zde měla její armáda provést rituál, protože 2000 let starý hrnec na vaření naplněný zpopelněnými lidskými kostmi byl nalezen právě na tomto místě. Nedaleko byly již předtím nalezeny desítky lidských lebek, svědčících právě o tom, že zde vedla Boudicca své povstání. Většina lebek byla velmi pohmožděna a nesla stopy po úrazech tupými nebo sečnými zbraněmi. Boudicca své protivníky nešetřila – její armáda jim rozřezávala obličeje, lámala lícní kosti a vypichovala oči.

Hrnec byl objeven během výkopů při stavbě nové 13 mil dlouhé podzemní železniční trati přes Londýn. Celkově projekt Crossrail vydal tisíce artefaktů a lidských ostatků. Mimo to byly nalezeny i zbytky 9000 let staré továrny na výrobu nástrojů, prehistorické mamutí kosti, římské cesty, středověké brusle a mnoho dalšího, včetně četných lidských ostatků.

Archeologové se domnívají, že všechny důkazy dohromady ukazují na to, že lebky jsou hlavami popravených zločinců a rebelů nebo Římanů zabitých během Boudicciny vzpoury.

Jak je vidět, popudit si proti sobě keltskou královnu nebyl nejšťastnější nápad.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Boudica, https://cs.wikipedia.org/wiki/Boudicca, digitalworks.union.edu,www.ancient-origins.net, www.ancient-origins.net/queen-boudicca