Symbolické hodiny, v angličtině nazývané Doomsday Clock, byly sestaveny v roce 1947 redaktory odborného časopisu Bulletin of the Atomic Scientists a původně visely v jeho redakci na Chicagské univerzitě. Autoři projektu se podíleli na vývoji amerického jaderného arzenálu a dobře si uvědomovali, jaké nebezpečí se v atomové energii skrývá. Celý svět už v té době věděl, jak dopadla města Nagasaki a Hirošima. Vědci se tehdy shodli, že po vynálezu ničivých jaderných zbraní hrozba globální apokalypsy odpovídá času "za sedm minut dvanáct".

Zpočátku ručičkami hýbala jen studená válka

Když v roce 1949 svou první termonukleární zbraň otestoval i Sovětský svaz, odborníci zděšeně ručičky posunuli o čtyři minuty vpřed. Zkáza se přiblížila.

O čtyři roky později provedli testy jaderných zbraní během dvou měsíců jak Američané, tak Sověti. Vzrostly obavy, že studená válka přeroste v otevřený konflikt. Ručičky hodin Posledního soudu byly posunuty na pouhé dvě minuty před dvanáctou. Takto blízko definitivnímu konci svět nikdy předtím ani později nestál. Až do roku 2018, kdy se světoví vůdci nedokázali shodnout v názoru na prevenci jaderné války a změn klimatu.

Nejvíce optimismu vyjádřili odborníci po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Studená válka skončila a ručičky na hodinách se s klidným srdcem odsunuly na 17. stupínek před číslovkou 12.

Hrozeb přibývá

S novým miléniem však před lidstvem vyvstaly i nové hrozby. Začalo se hovořit o klimatických změnách a potenciálu biologických zbraní. Na ty atomové se přitom nezapomnělo. Naopak s nimi začala šermovat i nevyzpytatelná Severní Korea.

V roce 2020 se pak ručičky hodin Posledního soudu ocitly neblíže ke dvanáctce v celé své historii. Pesimismus nezpůsobil ani tak koronavirus, jako vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu mezi Ruskem a Spojenými státy. Vědci usoudili, že svět dělí od fatální katastrofy pouhých 100 vteřin.

Letos v lednu se odborná rada opět sešla, aby posoudila, zda se hodinové ručičky mohou magické půlnoci pro změnu o něco vzdálit. Nestalo se tak, ručička ukazující minuty zůstala na svém místě. "Vypadá to, jako by šlo o stabilní stav, ale opak je pravdou. Hodiny zůstávají už třetím rokem na nejbližší pozici k apokalypse, protože se svět dlouhodobě zasekl v extrémně nebezpečném momentu," uvádějí vědci ve svém časopise. Zároveň přicházejí s radami, jak svět učinit bezpečnějším místem. Události z posledních dnů ale bohužel naznačují, že světoví lídři nebudou mít na čtení odborných tiskovin mnoho času.

Prohlášení vědců si můžete poslechnout v anglickém videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: scitechdaily.com, cs.wikipedia.org