Za celým nápadem stál americký psycholog Burrhus Skinner. Ten holuby studoval, a tak věděl, že odměna v podobě ptačího zobu je dostatečně namotivuje k tomu, aby odvedli přidělenou práci. Operace Holub měla ptáky přetvořit do pilotů řízené střely, a ač se idea dnes může zdát sebeabsurdnější, armáda jí tehdy dala zelenou.

Skinner sestrojil střelu, v jejíž hlavici byly tři malé obrazovky. Jeden až tři holubi v komoře střely sledovali obrazovky, pokud v nich uviděli cíl, měli klovnout do skla. Dokud byl cíl uprostřed obrazovky, zůstal obraz neměnný a ptáci odpočívali, avšak pokud se bomba odchýlila od dráhy a cíl se začal sunout do krajů, holubi ho klováním měli přenést zpět doprostřed a tím změnit trajektorii rakety.

Celé se to zdálo jako vzdálené science fiction, Skinner to však nevzdával, dokud armádě nepředložil velmi uspokojivé výsledky. Od nadřízeních získal grant 25 000 dolarů a projekt se mohl naplno rozjet.

Dvakrát a dost

Bomby byly vyrobené, holubi vycvičeni. A válka se pomalu ale jistě chýlila ke konci. Protože Skinnerův projekt nedržel prioritní status, armáda na něj zapomínala, nebrala ho vážně, a nakonec ho zrušila. Skinner si opakovaně stěžoval, ničemu to ale nepomohlo.

V 50. letech holuby naváděné střely znovu ožily, tentokrát pod jménem Projekt Orcon. Ale protože svět dosáhl značných technologických pokroků a ptáci už nebyli potřební, po třech letech projekt nadobro ukončili.