Trvalo to velmi dlouho, ale záhada skály, která rodí vejce, je možná vyřešena. Na začátek musíme zmínit, že ač se jedná o velmi zvláštní úkaz, není jedinečný. Ve dvou dalších provinciích v Číně bylo zaznamenáno něco podobného, v severočínském městě Beidaihe a v severozápadním Sin-ťiangu.

Místní lidé za léta života ve vesnici posbírali stovku různě velkých vajec. Nosí si je domů, protože věří, že nosí štěstí a nově sezdaným párům navíc zaručí narození chlapce. Jak víme, s dřívější regulací porodnosti v Číně a jakési diskriminaci narozených holčiček byla vejce pro rodiny jistě velkou nadějí. Jak se ale záhada vysvětlila?

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

„Vejcorodý útes“

Malá čínská vesnice, blízko níž se každých třicet let urodí obří vejce, se dostala do centra pozornosti médií právě kvůli záhadnému útesu. Neobvyklá hora se nachází v provincii Kuej-čou ve vesnici Gulu Čhaj, kde žije menšinový národ Šuejů již asi 1000 let. Momentálně vesnici obývá asi sto rodin a každá z nich má už „své vejce“. Zprávy uvádějí, že útes, čínsky nazvaný "chan dan ya" je oblast o délce asi 20 metrů a šířce 6 metrů, kde kamenná vejce údajně vyrůstají ze stěny útesu, a nakonec spadnou na zem.

Někteří si mysleli, že se jedná o dinosauří vejce. Ale ukázalo se, že nejde o záhadu, ale fenomén, který lze vysvětlit. Každé vejce váží kolem 660 kilogramů, ale jsou i menší exempláře. Kamenná vejce podle místních padají z útesu zhruba jednou za tři desetiletí. Tehdy se koule ze skály odlomí a spadne na zem, přičemž každá má průměr mezi 30 a 60 centimetry a váhu až 300 kg.

Seber vejce, porodíš syna

Vejce, či skalní koule, jsou domorodými obyvateli považovány za šťastné. Po celá desetiletí je sbírají a uctívají. Věřili, že předměty přinesou do jejich života štěstí a pomohou novomanželům mít chlapce.

Kamenná vejce mají tmavě modrou barvu a vypadají na první pohled skutečně jako dinosauří vejce. Zatímco některá jsou již „zralá“ a spadnou na zem, jiná začínají růst.

Útes zkoumali mnozí vědci, ale trvalo velmi dlouho, než přišli s nějakým vysvětlením. V průběhu let poskytli geologové několik možných vysvětlení, ale žádné nebylo přiznáno oficiální. Až nyní.

Doktor Wang Shangyan z Úřadu pro geologii a průzkum a rozvoj nerostných surovin v Kuej-čou tvrdí, že „kamenná vejce" jsou hrudky tvořené molekulami uhličitanu vápenatého v hlubokém moři zhruba před 500 miliony let v období kambria.“ Vědec o problematice napsal celou knihu, s níž uvedl, že hluboké moře se časem změnilo ve vysoké hory a tyto hrudky v nich uvízly. Tento bahenní kámen, který tvoří hory, zvětrává rychleji než hroudy, navenek to vypadá, že útes rodí "vajíčka".

S tímto názorem se ztotožňuje i profesor Xu Ronghua z Ústavu geologie a geofyziky Čínské akademie věd. I podle něj jsou hrudky jsou tvořeny oxidem křemičitým. Profesor Xu má vysvětlení i pro to proč tyto hrudky perfektně kulaté či oválně.

"Koule má nejmenší povrchovou plochu ve srovnání s jinými tvary o stejném objemu. Proto by molekuly musely vynaložit nejmenší úsilí, aby vytvořily kouli, než je tomu u ostatních tvarů.“ Příčinou může být i voda, která je u skály přítomná. Tekoucí voda hroudy omílá.

Více infromací zde:

Zdroj: Youtube

Zdroje:

www.dailymail.co.uk, www.odditycentral.com, www.thesun.co.uk