Co chrání hradní kaple na hradě Houska dnes? A jaká je celá legenda? Hrad Houska v Blatcích severně od Prahy je důkazem toho, že lidské poznání je bezbřehé. A zároveň dokazuje sílu pověsí a legend a také teorií, které děsí lidi od pradávna. Hrad Houska dokonce oslovil i básníka Karla Hynka Máchu, který zde údajně prožil skutečně mystickou noc, o níž později napsal v románu Cikáni. Hrad navštívil víckrát a jednou zde prožil noc, která jej zavedla dopředu v čase, do Prahy roku 2000.

Na video o tajemné bráně do pekla se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kdo hrad postavil a proč na skále a bez vody?

Hrad Houska se tyčí nad dírou, která nemá konce, odtud brána do pekla. Šlechtic z rodu Dubých, Otakar II., jak jsme již zmínil, byl sám zvědav, co díra ukrývá. I když se ale některý s odsouzenců chtěl osvobodit a skutečně se nechal do díry spustit, vězňova zkušenost byla vždycky děsivá. Vězni křičeli hrůzou a poté, co byli vytaženi zpět nahoru, vypadli jako o 30 let starší, měli hrůzou bílé vlasy a nemohli mluvit, ale jen šíleně blábolili, takže z nich nikdo nic kloudného nedostal.

Jak ale Otakar vyrozuměl, v jámě byly údajně tajemné bytosti s křídly, pololidi a polostvůry. Proto prý král nad touto jámou nechal postavit hrad, kde nebylo potřeba opevnění. Byl děsivý sám o sobě. (Ve skutečnosti dodnes nevíme, kdo nechal hrad postavit.)

Na Housce nebyla ani kuchyně, ani zdroj vody, protože neměl sloužit lidem. Měli zde být chytány ony stvůry a démoni. Pevnost samotnou reprezentovala pouze kaple přímo nad jámou. I přesto ale bylo místo využíváno jako šlechtické sídlo a později rozšířeno. Poté, co se objevilo i tvrzení o tom, že název hradu Houska je odvozen od starého keltského výrazu goska – neboli „brána", začal lákat pozornost turistů a lidí ještě více.

A pak je tu ještě verze, která tvrdí, že Housku nechal vystavit Slavibor Pšovský, otec sv. Ludmily. I on zaregistroval díru, ale kdykoli ji chtěl později nechat zasypat, díra se zase obnovila. Páchla z ní síra a lezly příšery. I proto zde byla vystavena kaple zasvěcená archandělu Michaelovi, aby držel démony pod povrchem.

Síra, otrava, nacisté a komunisté

O původu ani názvu hradu tedy není moc známo, i když se jeho poloha skutečně jeví jako nelogická, takže je možné, že zde brána do pekel skutečně je? Nevede sem žádná obchodní stezka, hrad leží na skále, bez přístupu k vodě a všechny budovy, jež by u normálního hradu stály uvnitř, stojí v Housce před branami. Dobýt hrad by proto nebyl problém… Střeží ho tedy něco jiného? Samotná funkce hradu je dodnes záhadou.

Jediným z mála logických vysvětlení je, že právě díky unikající síře zde lidé skutečně v poblouznění viděli démony a bylo jim zle.

Houska je spojena i s nacisty, protože za protektorátu zde měla bunkry SS, údajně se zde pořádaly jejich pověstné orgie a rituály, což hradu na pověsti příliš nepřidalo. V době komunistické zde měly údajně vzniknout lázně, ale voda, nalezená asi 20 metrů pod povrchem, byla natolik radioaktivní, že bylo nutné vrt ihned ucpat.

Že by bylo pravdivé tvrzení popsané v kronice Václava Hájka z Libočan, které říká, že na místě hradní kaple v roce 878 pukla zem a ze síry vystupovaly ony příšery. No, noc na hradě Houska radši sami neprožívejte!

Zdroje:

g.cz, cs.wikipedia.org/wiki/Houska_(hrad), thelittlehouseofhorrors.com, www.mysteriumtours.com