Černé moře leží mezi Evropou a Asií. Obklopuje ho Rumunsko, Turecko, Bulharsko, Ukrajina, Rusko a Gruzie. I když je spojeno se Středozemním mořem, je víceméně vnitrozemské. Rozkládá se na ploše 461 000 km² a jeho největší hloubka dosahuje 2 210 m.

Původně bylo sladkovodním jezerem. V rámci tektonické a sopečné aktivity se však asi před 7 600 lety prolomila Bosporská úžina. Obrovská záplavová vlna slané vody postupující o 1 km za den způsobila nejen ekologickou katastrofu, ale zahubila také vyspělou civilizaci, která na březích Černého moře existovala. Tato událost mohla být podle historiků předlohou pro příběh biblické povodně nebo i legendy o Atlantidě.

Hřbitov vraků v Černém moři

Černé moře bylo klíčovou dopravní tepnou. Křižovaly ho tisíce lodí. Šedesát skvěle zachovalých nyní objevili výzkumníci z Centra pro námořní archeologii University of Southampton na jeho dně. Byly vyrobeny během 2 500 let. Pocházejí z byzantské éry i devatenáctého století.

Trosky plavidel jsou zkoumány pomocí dálkově ovládaných robotů, kteří pořizují snímky, z nichž se později sestavuje 3D fotogrammetrie a videa. Některé zachovalé detaily na lodích jsou fascinující. Mezi nejstarší vrak patří řecké obchodní plavidlo dlouhé 23 metrů. Na dně moře spočívá na boku. Má zachovalý stožár, kormidlo, veslařské lávky, lana a dokonce se na palubě nacházejí kosti ryb, jež konzumovali členové posádky.

Odborníky překvapil vzhled lodi, který byl známý pouze z malby na starověké váze neznámého řeckého umělce pocházející z roku 475 před Kristem. Ta zobrazuje scénu z Homérovy Odyssey, kdy je bájný hrdina přivázán ke stožáru svého plavidla, aby nepodlehl zpěvu Sirén.

Konzervující prostředí

Jak je možné, že vraky lodí zůstaly po tisíce let téměř v neporušeném stavu? Může za to speciální chemie Černého moře. Už v hloubce 150 metrů do něj téměř nezasahuje světlo a má nedostatek kyslíku. Nežije tam tedy řada organismů, které by za normálních okolností rozpad trosek urychlily.

Zdroj: Youtube

Přesné místo nálezu vědci tají. Obávají se lovců pokladů, jež by mohli vzácné památky poškodit a unikátní lodní hřbitov vyplenit.

Zdroj:

www.arkeonews.net, www.blackseamap.com, www.zpravy.aktualne.cz, www.e15.cz