Magičnost byla předmětu nalezenému v hrobě přisouzena až v roce 2013, jelikož samotné náboženství předkřesťanských Vikingů bylo dlouho předmětem diskusí. Prameny, které o Vikinzích máme, většinou nesou stopy toho, že za nimi stojí křesťanští autoři. Magie Vikingů je však velmi složitě spjata s pohanskou vírou Seveřanů, a i tato interpretace je velmi zjednodušená. Velkou roli v ní hrály totiž i magické předměty a obětiny. Magické předměty bývaly často před pohřbem obřadně zlomeny nebo ohnuty. Badatelé Thomas DuBois a Neil Price se domnívají, že takové úpravy byly součástí samotného pohřbu, při němž byly některé předměty násilně znehodnoceny nebo znefunkčněny.

Magická hůlka

To vše odpovídá konceptu seiðrské hůlky, založené na předchozích nálezech z 9. a 10. století. Hůlka byla asi 90 cm dlouhá, vyrobená ze železa a byly na ni připevněny různé knoflíky, což byla také tradice. Hůlka nalezená v ženském hrobě byla velmi specifická i tím, že její ohyb směrem k horní části byl zřejmě proveden těsně před tím, než byla hůlka uložena k odpočinku k ženě. Vypadalo to, že takto měly být zastaveny ženiny čarodějnické schopnosti a magické schopnosti její hůlky.

Severská magie

Inkriminovaná hůlka se v současné době nachází v Britském muzeu v Londýně. Podle kurátorky Sue Branningové byla hůlka používána jako magická hůl při rituálech seiðr v předkřesťanských severských zemích. Jednalo se o jeden z nejrozšířenějších druhů magie a jeho přítomnost byla hojně zaznamenána v islandských ságách.

I nalezená hůlka byla zřejmě součástí podobného rituálu, přestože muži měli ve vikingském světě významnější úlohu než ženy. Právě rituál seiðr byl však daleko častěji provozován právě ženami, muži jej považovali za „nemužný“. Jednalo se totiž o rituál poskytování věšteckých informací, nebo o pomoc při ovládání mysli a vůle druhých". Hlavním pomocníkem při tomto rituálu byl samotný bůh války Odin a bohyně plodnosti Freyja.

Magie ženskou záležitostí?

Nález hůlky v hrobě vikinské čarodějnice je tedy jen dalším důkazem podporujícím tuto teorii. Magie byla skutečně pravděpodobně převážně ženskou pozicí. Navíc hůlka měla podobnou úlohu jako zbraň u muže a po smrti čarodějky musela být znehodnocena či rituálně zničena a uložena spolu s ní do hrobu.

Zdroje:

womenofhistory.blogspot.com, www.ancient-origins.net, www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts