Kovový nástroj hruškovitého tvaru se při otočení klíčem postupně rozvírá do stran a je možné si představit, jak strašlivou bolest musí způsobit v útrobách mučeného člověka. Na internetu se dočteme, že hrušku hojně využívala středověká inkvizice při vymáhání přiznání z kacířů a čarodějnic. Mužům se zasouvala do konečníku, ženám trhala vagínu. Mučení přitom oběť přímo neusmrtilo, přestože při něm docházelo ke krvácení.

Historikové ale silně pochybují, že se hruška skutečně využívala jako nástroj zvrhlých vyšetřovatelů. Pro tento účel byla příliš zdobná, žádný kovář by si s výrobou mučicího nástroje nedal takovou práci. Zručnost provedení navíc svědčí o tom, že se "hrušky" vyráběly až v průběhu novověku, a to nejdříve v 17. století.

K čemu tento podivný předmět ve skutečnosti sloužil, zůstává dodnes záhadou. Podle spisů z konce 19. století holandší lupiči používali podobný nástroj jako roubík, jímž zabraňovali přepadeným volat o pomoc. Opět ale není jasné, proč by se na obyčejném roubíku objevovalo tolik sofistikovaných ornamentů.