Plzeňský kriminalista Jan Znamenáček vyslechl příbuzné oběti. Jedna z nich se mu svěřila, že chtěla odejít "za kopečky" spolu s Renatou, ale na poslední chvíli si to rozmyslela. Renata odcestovala spolu se svým otcem Emanuelem a 12letou neteří Danielou, přes hranice je měl převést jakýsi "strýček Hubert". Tento muž také příbuzným nosil dopisy od Daniely, ve kterých stálo, že je rodina v Západním Německu a všem se daří dobře.

Znamenáček nemusel dlouho přemýšlet. Od jara onoho roku mu ležel v šuplíku ještě jeden případ neobjasněné vraždy: tehdy kdosi zapálil opuštěnou hájenku Lipovka a nechal v ní zaživa uhořet neznámého muže. Zavražděný byl konečně identifikován jako Emanuel Balley.

Dne 6. září policie obklíčila Senec a "strýčka Huberta" zatkla. V jeho domě se našla spousta oblečení včetně drahých dámských kožichů, řada zavazadel, zbraní i spálených dokladů. Rodina Balleyova nemohla být jedinou obětí. Hubert Pilčík ale nechtěl mluvit.

Co však policisté objevili v kozím chlívku na dvoře, bylo nad veškeré lidské chápání. Na zemi tu ležela spoutaná Daniela s hlavou v bedně, která měla tlumit její křik. Hubert bednu vystlal hadry a přívod vzduchu zajistil jen tenkou trubičkou. Dívka takto ležela 16 hodin denně, přičemž ji mučitel opakovaně znásilňoval. Její vraždu naštěstí plánoval až na 9. září. Policie přišla včas, Daniela přežila.

Kolik lidí Pilčík zavraždil, zůstalo nezodpovězeno. Sadistický vrah se pár dnů po svém zatčení oběsil v cele na dvou svázaných kapesnících a tajemství si vzal s sebou na věčnost. Plzeňský Ústav soudního lékařství jeho hlavu naložil do lihu, aby posloužila vědeckým účelům při studiu mozkových anomálií brutálních psychopatů. Hororový exemplář drží ústav dodnes.

Drastický příběh posloužil jako předloha pro epizodu Bestie ze seriálu Třicet případů majora Zemana. Pro komunistický režim šlo o skvělý edukační materiál, který měl odradit občany od pokusů o emigraci.