www.coopclub.cz, www.phil.muni.cz, www.fresh.iprima.cz

Náš nejcharizmatičtější československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk měl rád skromná jídla. Vyžadoval ale, aby byla vždy vkusně servírovaná na talíř. Už za svého života hlásal, že „přejídání vede k tloustnutí, a to zkracuje život”. Jeho největším hříchem byla sladká jídla. Miloval švestkové knedlíky sypané mákem a domácí buchty. 

„Vzdělaný člověk by měl o své stravě přemýšlet,” říkával. Jedl tři větší jídla denně. K snídani preferoval topinku s máslem a marmeládou, ovoce nebo ovocnou šťávu a sklenici neslazeného čaje. Někdy si ale dopřál i slaninu a vejce naměkko. K obědu měl rád bílou polévku a kousek masa se zeleninou. Nikdy nechyběl moučník a černá káva. Masarykova večeře by však dnešní výživové poradce nepotěšila. „Zvykl jsem si zakončit den kouskem buchty s mlékem obarveným kapičkou kávy.”

Jak jedli čeští prezidenti?

Edvard Beneš prý jedl také skromně. Na sladké si však nepotrpěl. Dával raději přednost kvalitnímu sýru. I přesto, že několik let strávil ve Francii, víno mu nechutnalo. Střik byl jediný alkoholický nápoj, který byl ochoten pozřít. Díky tomu, že pocházel z chudých poměrů, mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patřily brambory se smetanou a husté zeleninové polévky. Na hradě si ale rád dal i maso, k němuž nesměl chybět velký salát.

Emil Hácha byl oproti svým předchůdcům gurmán. Pravidelně navštěvoval slavné Lippertovo lahůdkářství, kde s nadšením ochutnával pochoutky, které nikde jinde nebyly k mání. Miloval dobrá vína a doutníky.

Ani Klement Gottwald se v jídle neodbýval. Mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patřil hovězí vývar s knedlíčky, svíčková zadělávaná v těstíčku s vydlabanými brambůrky a bramborové placky s mlékem. Preferoval moravská vína, kterým podle legend holdoval od rána do večera.

Antonín Zápotocký byl muž z lidu. Dokazuje to občerstvení, jež podával na své svatbě s Marií Skleničkovou. Hosté si pochutnávali na chlebu se salámem a okurkou. Miloval také vuřty s cibulí a tlačenkou. Jeho velkým koníčkem bylo zavařování. Mezi delikatesy prý patřily jeho nakládané houby.

I tzv. Krásný Tony neboli Antonín Novotný nebyl vybíravý. Co před něj postavili, to snědl a vypil. Více, než jídlo ho zajímaly karty, které mastil hlavně v rekreačním středisku strany ve Vystrkově na Orlíku. Podobně skromný byl i Ludvík Svoboda. Roky strávené na frontě ho naučily, že má být vděčný za každý „kus žvance”. Měl rád česnečku, pečené brambory s tvarohem a ovocné knedlíky se skořicí.

Párky Gustava Husáka

Jediný Slovák mezi československými prezidenty Gustáv Husák se proslavil svým asketismem. Téměř desetiletý pobyt za mřížemi mu podlomil zdraví. Byl přesvědčen, že trpí rakovinou a sám si nastolil přísnou dietu, jež zahrnovala olej z tresčích jater a vodu z islandských ledovců. I přesto, že si rád dopřál tradiční českou a slovenskou kuchyni, pivo, víno a koňak, ve všední den jedl hlavně párky se dvěma rohlíky.

První česká hlava státu Václav Havel měl oproti svému předchůdci k jídlu vřelý vztah. Sám dokázal uvařit guláš, svíčkovou nebo kung-pao. Při volbě prezidenta 5. července 1990 se v Rudolfově galerii na pražském Hradě podávala jeho oblíbená dršťková polévka, guláš a vuřty a cibulí.

Václav Klaus rád cestoval. O to víc dokázal ocenit českou kuchyni. Doma odmítal jakékoliv zahraniční pochutiny. „My moře nemáme, tak jaképak mušle nebo dokonce francouzské paštiky,” prohlásil. Miloš Zeman se svým apetitem nikdy netajil. Rád si pochutná na zabijačce, svíčkové, kachně, gulášové polévce nebo tlačence. Má prý ale rád také brambory na loupačku s máslem a pažitkou.