Tabbyinu hvězdu objevil v září roku 2015 tým vedený postdoktorandkou Yaleovy univerzity Tabethou Boyajianovou, která ji s pomocí občanských vědců objevila a podle níž dostala hvězda jméno. Tato hvězda doslova blikala! Tato její stmívání a pak zase rozjasňování, která zaznamenal vesmírný dalekohled Kepler NASA, byla velmi výrazná na to, aby byla způsobena obíhající planetou.

Od té doby se vědci ptají, co je za tajemným blikáním této hvězdy?

Pohasnutí na delší dobu nejsou u hvězd obvyklá

Otázkou je, zda hvězda Tabby prochází periodickým a hlubokým stmíváním kvůli oblakům prachu a trosek, které se dostaly mezi ni a zrcadlo Keplerova vesmírného dalekohledu anebo z jiného důvodu? U hmotných hvězd podobných Slunci totiž není pohasínání obvyklé. Naopak. Tyto objekty hoří stále jasněji a jasněji, dokud buď nevybuchnou a stanou se supernovami, anebo nespotřebují všechno palivo a stanou se malými, nesmírně hustými a nepříliš jasnými "bílými trpaslíky".

Tranzitní technika pak zaznamenává právě tato nepatrná snížení jasnosti hvězdy. Ta jsou většinou krátkodobá a je-li tomu jinak, děje se něco neobvyklého. A právě tak je to u Tabbyiny hvězdy, která zaznamenává dva velké a rozdílné poklesy jasnosti, příliš velké na to, aby představovaly průlet exoplanety.

Vysvětlení může být více – například roj komet, rozsáhlý oblak prachu, nebo mimozemská megastruktura.

O fenoménu hvězdy Tabby hovoří toto video:

Zdroj: Youtube

Nyní je záhada ještě podivnější

Objevitelka Tabbyho hvězdy předpokládá, že za jejím pohasínáním by mohl být zodpovědný oblak roztříštěných komet nebo planetek, s čímž ovšem jiní vědci nesouhlasí. Ti se domnívají, že signál odpovídá možné "mimozemské megastruktuře". Mohla by to být tzv. Dysonova sféra, tedy obří roj solárních panelů sbírajících energii. Závět však dosud neexistuje, a navíc se objevují spáše nové a nové otázky.

Kromě podivných krátkodobých stmívání poklesla jasnost hvězdy Tabby v letech 1890 až 1989 celkově asi o 20 procent, což je velmi ojedinělé. Všiml si toho jak astronom Schaefer, tak Benjamin Montet z Kalifornského technologického institutu v Pasadeně a Harvard-Smithsonianova centra pro astrofyziku v Cambridge a Joshua Simon z observatoře Carnegie Institution of Washington. Ačkoli se jiní vědci domnívali, že trend, který Schaefer pozoroval, mohl být způsoben změnami v přístrojích používaných k pořizování fotografií hvězdy v průběhu celého století, nová teorie dvou astronomů Schaeferovu teorii podporuje.

Hvězda skutečně tmavne

Podle pozorování dalekohledem Kepler z let 2009 až 2013 skutečně hvězda ztmavla o 3 %, přičemž během jednoho 200denního období došlo k rychlému poklesu jasnosti o 2 %. To se u žádné jiné hvězdy neobjevilo a žádný známý ani navrhovaný hvězdný jev nemůže plně vysvětlit všechny aspekty pozorované světelné křivky.

Schaeferovy výsledky v kombinaci s výsledky Monteta a Simona způsobují, že původní hypotéza o kometách vypadá stále méně pravděpodobně. Místo toho trvalé stmívání Tabbyho hvězdy stále více odpovídá alespoň některým variantám hypotézy "mimozemské megastruktury".

Jednu z možných hypotéz zachytilo toto video:

Zdroj: Youtube

Mimozemšťané? Teorie vyvrácena

Největším stoupencem mimozemské teorie je profesor Jameson Wright. Ten se domníval, že mimozemská megastruktura je kompletně postavená a některé její části jsou jen hustší než jiné, což přirozeně způsobuje její slabší a silnější jas, podle toho, jak se husté části roje přibližují. „Máte spoustu panelů různých tvarů, různých velikostí, a ty velké dělají velké poklesy a ty malé zase malé poklesy. Celý roj je něco jako průsvitná obrazovka, která to celé ztmavuje," řekl laicky Wright, který si však byl vědom, že celá teorie o E.T. je velmi nepravděpodobná.

Mimozemská teorie však byla roku 2018 rovněž vyvrácena, a to samotnou objevitelkou hvězdy. "Prach je s největší pravděpodobností důvodem, proč se světlo hvězdy zdá být slabší a jasnější," řekla Boyajianová. "Nová data ukazují, že různé barvy světla jsou blokovány s různou intenzitou. Proto to, co prochází mezi námi a hvězdou, není neprůhledné, jak bychom očekávali od planety nebo cizí megastruktury."

Prach je všude ve vesmíru, takže astronomové znají jeho signaturu, řekl Boyajian. A prach nejlépe koresponduje se všemi neobvyklými věcmi na hvězdě, jako jsou různé periody stmívání.

Takže i když nejde o mimozemšťana, je hvězda Tabby jistě i přesto velkou studnicí vědomostí, které musíme ještě objevit. Například nevíme, kde se prach bere? Jaký prach pohasínání hvězdy či její blikání způsobuje? Kde se prach nachází, jak vznikl a proč existuje před hvězdou? Mohlo tento jev vytvořit více faktorů? Je to něco, co astronomy ještě ani nenapadlo? Podle Boyajianové to ukáže čas a další nepřetržitá pozorování. Jednou z možností je i ta, že by hvězda Tabby mohla podporovat život.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Tabby%27s_star, sites.psu.edu, www.livescience.com