Drahé byly například paruky. Ty ale původně nebyly určeny pro dámy, jejich módu zavedl už v 17. století král Ludvík XIII. poté, co začal předčasně plešatět. Ženy z urozených kruhů dávaly ještě o sto let později přednost účesům z vlastních vlasů, doplněných o příčesky a různé ozdoby. Vlasy i paruky se posypávaly pudrem, který měl hlavně bránit mastnotě, ale šlechta ho používala i k oživení či k celkové změně odstínu vlasů. Pudr totiž nemusel být jen bílý, prodávaly se i pudry různě barevné, včetně růžových a fialových.

Bylo žádoucí, aby vlasy urozené dámy byly zvlněné a nakadeřené. Objem se jim přidával s pomocí nahřívací kulmy a pokud si dáma přála vyšší účes, musela na hlavě strpět šablonu z vlny, koudeli nebo drátu, přes kterou se vlasy natáhly a upevnily jehlicemi.

Ovoce a pštrosí pera

V 70. letech 18. století dosáhla móda vysokých účesů ve Francii takového extrému, že dámy stěží prošly dveřmi. Do vlasů se nezaplétaly jen květiny, mašle a šperky, ale také ptačí pera i předměty nesoucí určitou symboliku. Například na podzim účes zdobilo sezonní ovoce, na jaře to mohlo být ptačí hnízdo... originalitě se meze nekladly. Výstřední francouzská móda nakrátko přeskočila i do Anglie. V roce 1774 vyvolala vévodkyně z Devonshiru poprask, když vyrazila na společenskou akci s pštrosími pery ve vlasech. Kamarádky od dvora ji nicméně ihned začaly napodobovat. (Zdroj: demodecouture.com)

Ideálem krásy zůstávala bělostná pleť; šlechtičny se ovšem na přirozenou bělobu své pleti nespoléhaly a nosily silné vrstvy bílého make-upu, většinou zhotoveného na bázi olova. Otravy nebyly ojedinělým jevem, olověné kosmetické přípravky se staly osudnými například vyhlášené anglické kurtizáně Kitty Fisher, která zemřela ve věku pouhých 25 let.

Už v 18. století dámy trápilo akné. Léčilo se pastou s příměsí rtuti, což byl další jed, který pleti nemohl nijak prospět, spíše naopak. Prosté ženy z lidu vlastně měly štěstí, že na takové přípravky finančně nedosáhly a vymyslely si vlastní, bezpečnější recepturu: v říční vodě povařily telecí kopyto a ve vývaru rozmočily chléb s máslem. Tuto hmotu si pak nanesly na obličej a doufaly, že se tím nevzhledných pupínků zbaví.

Chudinky zrzky!

Co se týkalo vzhledu a postavy, baculaté baroko se už v 18. století nenosilo. Z roku 1722 se Angličanům dochovala tato definice ženské krásy: "Ideální dáma je štíhlá a blonďatá, se širokými hýžděmi, malými ňadry, malým nosem a červenými rty." (Zdroj: www.rmg.co.uk)

Módnímu diktátu ve Francii nikterak nevadilo, pokud měla žena vlasy kaštanové, tmavé až černé, hlavně když nebyly zrzavé. Rusovlásky si proto vlasy zásadně barvily a obličej oplachovaly olověnými přípravky, aby se zbavily nežádoucích pih. A jak se žena v 18. století zbavovala vrásek? Před spaním si pleť pomazala šťávou z cibule smíchanou s rozmačkaným ananasem. Konečně aspoň jeden recept, který by možná uspěl i v dnešní době...