Každá doba je unikátní tím, že považuje za hezké něco zcela jiného.

Jaký byl ideál krásy na dvoře Ludvíka XIV.?

Standardy toho, co je skutečně hezké a co naopak vůbec, se poměrně rychle mění. A tak ani 17. století, doba krále Slunce Ludvíka XIV. nebyla výjimkou.

Jestli jste vyznavači opálené pokožky, v časech Ludvíka XIV. by vám rychle odzvonilo. Standardem ideální krásy byla totiž bledost. Právě ta byla jakýmsi prototypem zdravého životního stylu a dobrého postavení. Pokud jste tedy chtěli patřit mezi ty, na nichž je na první pohled patrná jejich movitost, slunce by rozhodně nebylo vaším přítelem.

Neopálená vybledlá pleť, které se slunce vyhnulo obloukem, se totiž rovnala luxusu. Stavu, který jasně říkal, že nemusíte opustit dům, protože to za vás vždy udělá někdo jiný. Ten, kdo pro vás pracuje a všechnu práci dělá za vás.

Když už jste ale přece jen své honosné sídlo opustili, nikdy to nemohlo být bez slunečníku v ruce. Ani v době krále Slunce však nebylo výjimkou, že se lidé stranili slunce i ze zcela jiných důvodů. Chtěli si co možná nejdéle zachovat své mládí. Tím byl pověstný bratr Ludvíka XIV. Kdykoli mohl, vyhýbal se slunečním paprskům, aby si nezničil svou pleť. Opálení však nebylo jedinou překážkou na cestě za krásou.

Dnešní modelky by byly vyloženě odpudivé

Pokud jste vyznavači zdravého životní stylu a cvičíte, je jasné, že máte svaly. Ani ty však nebyly vítaným společníkem tehdejší doby. Svaly patřily dělnické třídě, která díky náročné práci na poli sílu potřebovala. Svaly tak byly výrazem chudoby a úmorné práce.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ideálem krásy té doby byla baculatost. Kulaťoučký obličej, dvojitá brada a kypré boky stály na vrcholu tehdejších královen krásy. Dnešní modelky by tak obdivované rozhodně nebyly. I sám Ludvík XIV. měl s hubeností problém. Jeho budoucí švagrová Henrietta Anglická se mu dokonce zdála odpudivá, protože byla na jeho vkus údajně až příliš štíhlá.

Pokud žena měla vysoké čelo, tmavé oči a úzké rty, byla považována za krásnou. Dbalo se také na bílý chrup, který však v té době vlastnil málokdo. Zelenou jste dostala, pokud jste byla majitelkou plavých nebo blond vlasů a světlého obočí. Čím více loken pak žena měla na svých vlasech, tím více sexy ji vidělo okolí.

Žena, která se považuje za ikonu té doby, protože se měřítkům krásy nejvíce přiblížila, byla údajně paní de Montespan. Vychrtlé modelky dneška by tak v době krále Slunce jen stěží obstály.

Zdroje:

www.geriwalton.com

partylike1660.com

www.washingtonpost.com