Psal se rok 1917 a nad Paříží kroužily německé bombardéry Gotha a obrovské vzducholodě. Němci se domnívali, že Francouze zastraší, ale stal se opak. Pařížané vybíhali do ulic a letounům hrozili pěstmi nebo si z nich utahovali. Zastrašit se tedy nenechali, nicméně se stali snadným terčem bombardování.

Pro francouzskou vládu nebylo jednoduché vysvětlit lidem, jak se mají chovat v případě útoku. Navíc chtěli ochránit nejen jejich životy, ale také cenné historické památky. Italský inženýr Fernand Jacopozzi proto přišel s plánem, jak nepřítele oklamat. Nedaleko hlavního města navrhl postavit jakousi maketu Paříže, která by se v noci pěkně nasvítila a vypadala jako opravdová. (Zdroj: dustyoldthing.com/wwi-secret-fake-paris)

Projekt zahrnoval stavbu napodobeniny nádraží, industriální zóny, Vítězného oblouku i Elysejských polí. Veškeré repliky měly být vyrobeny ze dřeva a lepenky a dohromady měly z pohledu pilotů působit dojmem, že jde o opravdové město. Plán vycházel z předpokladu, že se nepřátelé orientují jen na základě svých smyslů, neboť radary v té době ještě neměli k dispozici. (Zdroj: www.thevintagenews.com, leden 2019)

Zda by se němečtí piloti skutečně nechali replikou Paříže ošálit, se už nikdy nedozvíme, protože válka záhy skončila a náročný Jacopozziho plán se nemusel realizovat. Z celého projektu byla postavena jen imitace jedoucího vlaku a několik falešných továren.