Peruánské protažené lebky

Ač vypadá taková lebka všelijak, rozhodně je lidského původu. Aby měla tento tvar, byla hlava od velmi nízkého věku tvarována a stahovaná pruhem látky. Tento proces byl běžný v Jižní Americe, konkrétně v Peru. Protáhlé lebky jsou proto právě tam obvyklejší, něž kdekoli jinde, neboť právě zde taková lebka značila vyšší vrstvu i důležitost. I když Peruánci rozhodně drží prim, co se týče nálezů těchto neobvykle tvarovaných lebek, další podobné objevy pocházejí z Ruska, Austrálie, Blízkého východu či obou Amerik.

Starověcí Peruánci operovali lebky i vkládali implantáty

Vědce nezajímal jen atypický tvar lebky, ale také implantát, který našli v lebečním otvoru. Už v době před dvěma tisíci lety jej lidé používali při takzvané trepanaci. Jde v podstatě o díru v lebce, která mohla mít množství příčin. Otvor mohl vzniknout úrazem v boji nebo jiným nedopatřením, ale také jako léčebný postup. I když je tento zákrok známý už z doby neolitu, starověcí Peruánci byli v tomto lékařském úkonu mistry.

A nebyli experty jen v provedení ošetření, ale také opětovnému opravení lebky implantátem, který byl převážně kovový. V Peru většinou stříbrný či zlatý. Nález s perfektně tvarovaným implantátem překvapil i přední odborníky nejen díky vzhledu, ale také provedení. Neobvykle precizní práce ohromila i dnešní lékaře.

Neobyvkle úspěšné operace i život s lebečními implantáty

Peruánci znali tento zákrok na lebce již před Kristem a zdokonalili jej natolik, že poměrně velké množství takto ošetřených jevilo i známky uzdravení. S implantátem žili. Tudíž se operace zdařila nebo alespoň částečně. Nevíme totiž, co bylo důvodem k takovému zákroku. Podobně se také léčila například epilepsie, u které nedokážeme bez záznamů o pacientech kvalitně ohodnotit v jakém stavu byl pacient po provedení zásahu. Ani nemluvě o duševních chorobách a jejich léčbě změnami na mozku. Nicméně se ukázalo, že značná část těchto pacientů žila dál, což je patrné na stavu jejich implantátů a srůstání lebečních úlomků.

Podívejte se na dvouminutové video v angličtině, o konkrétním nálezu precizně tvarovaného implantátu.

Zdroj: Youtube

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.ancient-origins.net