Zajímavostí je, jak k incestu přistupovali v historii. Například podle antické mytologie byl Zeus zrozen spojením sourozenců Krona a Rhey, které zplodil Úranos se svou matkou Gaiou. Zeus v tradici pokračoval sňatkem se svou sestrou Hérou a nakonec i spojením s Rheou (matkou).

Ve starověkém Egyptě byl incest u faraonů po několik dynastií běžnou praktikou. Uzavírali sourozenecké sňatky, čímž se v očích okolního světa blížili bohům. Zároveň se tím bránili nežádoucímu rozdrobení majetku. Asi nejslavnější byla Kleopatra, zdravá, mimořádně krásná a velmi chytrá žena, která pocházela ze sedmého po sobě následujícího manželství bratra a sestry. Na trůn nastoupila v osmnácti letech a v tu dobu už byla vdaná za svého dvanáctiletého bratra.

Kleopatra tedy měla štěstí, že ji incestní vztahy předků zřejmě nijak viditelně nepoznamenaly. V mnoha jiných případech ale docházelo a bohužel stále dochází k velmi závažným nejen fyzickým problémům.

O kterých sedm jde ?

Albinismus

Právě po incestu je velmi pravděpodobné, že se narodí potomek s tímto onemocněním. Albinismus je způsoben nedostatkem melaninu v těle. Chybí tedy barvivo v kůži, vlasech, rtech, očích atd. Albinismus se vzácně může objevit i bez incestu.

Mikrocefalie

Děti s tímto postižením se rodí s nápadně malou hlavou v poměru k tělu, případně se růst hlavy v průběhu dětství zastaví. Lebka je natolik malá, že mozek se nedokáže vyvinout a dochází tak k těžkým mentálním retardacím. Toto onemocnění se ve velké míře nachází v Pakistánu, kde jsou incestní vztahy dodnes velmi rozšířené.

Zakrnělé nebo žádné nehty

Jde sice o nenápadný důkaz incestu, ale většina takto postižených má ve své rodové linii předky, kteří se provinili incestním vstahem. Jedná se o specifickou genetickou vadu a děti se rodí bez nehtů, nebo mají nehezky zakrnělá lůžka.

Habsburská čelist

Tato genetická vada, jak už její pojmenování napovídá, je spojena především se vznešenými královskými a šlechtickými rody. Když se Habsburkové dostali k moci, ze strachu, aby o trůn nepřišli, uzavírali sňatky mezi příbuznými jak na běžícím páse. Největší daň za to zaplatil asi Karel II., který kromě velké dolní čelisti, jež mu bránila ve správném vyslovování, měl také spoustu dalších vážných onemocnění.

Koňská noha

Asi jste už o tomto postižení slyšeli, jelikož se objevuje i u dětí, které nepochází z incestního vztahu, ale musíme konstatovat, že velice často na něj tato vada poukazuje. Egyptský vládce Tutanchamon byl také zplozen v incestním vztahu a bohužel i na něm se toto spojení projevilo. Měl zdeformované jedno chodidlo a pohyboval se jen s obtížemi.

Trpaslictví

Trpaslictví se vyznačuje malým vzrůstem a je spojeno s mnoha dalšími druhy postižení. Jde o vyvrcholení incestních vztahů probíhajících po generace. Problém vznikal v uzavřených komunitách, ve kterých bylo nemožné spojení dvou nepříbuzných osob. Dělo se tak například v 18. století v Pensilvánii, kde žilo velmi málo lidí.

Deformace páteře

Skolióza neboli deformace páteře nemusí být samozřejmě důsledkem incestu, ale často to tak bylo z důvodu podobných genů rodičů. V extrémních případech může mít skolióza vliv i na chůzi a může způsobovat potíže při sezení a je vyžadován chirurgický zákrok.

Bonus na závěr: Seriálové postavy

Fanouškům seriálu Hra o trůny je jistě známý incestní vztah mezi krutou královnou Cersei Lannister a jejím dvojčetem, vypočítavým Jaimem. Z tohoto vztahu vznikli tři děti a také spousta problémů....