Lékaři byli zmatení, diagnostikovanou svalovou atrofii se jim nepodařilo zastavit a chlapec se cítil stále slabší. I když se u svého otce vyučil ševcem, nikdy tuto profesi nevykonával. Střídal zaměstnání jako na běžícím pásu, neměl vůbec žádnou energii a nebyl schopný vydržet třeba jen několika minutou fyzickou zátěž. Tehdy přišel na svět SideShow.

V roce 1865, během návštěvy místního karnevalu, uviděl Isaaca místní propagátor show a nabídl mu práci. Mladý muž nejdříve odmítl, protože se cítil velice zahanben. Po několika dalších nezdárných pokusech najít zaměstnání jako každý zdravý člověk, nakonec nabídku přijal.

Začal cestovat jako "Živá kostra" a rychle získal popularitu. Za méně než rok jej najal americký showman a politik P. T. Barnum jako exponát v muzeu. Týdně si vydělal 80 dolarů, což bylo na tehdejší dobu hodně peněz. Na okamžik, kdy si jej Barnum najal, vzpomínal Isaac slovy: „Pan Barnum stál velmi blízko mě, proto jsem zaslechl, co říkal. Zmínil se svému agentovi: Pěkně hubený muž, kde jsi ho splašil?...“ (Zdroj: www.en.wikipedie.org)

Zanedlouho se ale stalo neštěstí. Muzeum vyhořelo a Sprague zase přišel o práci. To už měl manželku a tři syny. Hubený muž nevěděl, jak uživit svou rodinu. A situace se opakovala - opět se mu nepodařilo najít normální práci. Přestože již nechtěl svou kariéru "živé kostry" opakovat , opět začal jezdit na turné s Barnumem.

To už byl na tom ale tak zdravotně špatně, že musel téměř neustále jíst a pít, jinak ztrácel energii a omdléval. Byl proslulý tím, že kolem krku nosil lahvičku s oslazeným mlékem, z něhož upíjel. Ani tak se ale nevyhnul smrti ve svých 44 letech. Při výšce 168 centimetrů vážil necelých 20 kilogramů.

Podle výživové poradkyně Carlie Frydman Isaac W. Sprague onemocněl Hypertyreózou a nadměrně se mu uvolňoval hormon tyroxin. (Zdroj: www.cfrydman.tjspartans.org › uploads › 2020/03 › The Greatest Show - TJ- Frydman)