Klíčový je proces výroby jablečného octa. Ten vzniká smícháním tří základních ingrediencí, jablek, cukru a kvasinek. 

Několik týdnů probíhá proces, kdy kvasinky přeměňují cukr na alkohol, a následně ho mění přírodní bakterie na kyselinu octovou.

Kvašením vzniká výsledný jablečný ocet. Ten má velice charakteristickou vůni i chuť. Výsledná zlatavá tekutina je k dostání ve dvou variantách.

Ocet koupíte buď pasterizovaný, nebo syrový. Ten neupravený má v sobě usazeniny a vypadá zakaleně, což není ale vůbec na škodu. 

Naopak právě ten nezpracovaný obsahuje kvasinky a bakterie, které prospívají našemu lidskému organismu.

Zdroj: Youtube

Hubnoucí zázrak

Jablečný ocet je často spojován právě s hubnutím. Podle dostupných světových studií umí tento zázrak navodit pocit sytosti. Doporučuje se zařadit 2 lžíce octa do vašich hlavních jídel. 

Tuto dávku můžete naředit vodou a vypít, nebo z ní udělat zálivku do salátu. Funguje při regulaci tělesné hmotnosti, protože stimuluje trávení a napomáhá metabolismu tuků. Zároveň vyrovnává hladinu glykemie.

Neměli byste ho však používat neředěný, protože koncentrovaná tekutina může při dlouhodobém užívání narušovat zubní sklovinu nebo dráždit žaludek.

Léčba kožních onemocnění

Naše pokožka je přirozeně mírně kyselá, takže když na ni naneseme jablečný ocet, její přirozené pH se vyrovná. Tím se zlepší její ochranná bariéra.

Zlatá tekutina je účinná na problémy s pokožkou, protože díky svým antibakteriálním schopnostem pomáhá při vyrážkách, ekzémech a akné.

Hojí kožní i infekce. I v tomto případě se ale musí ocet ředit s vodou, protože je tak silný, že by mohl způsobit podráždění, nebo dokonce popálení pokožky.

Zabiják bakterií

Protože je ocet skvělý přírodní konzervační prostředek, dokáže si poradit i s choroboplodnými zárodky. Nekompromisní zabiják bakterií likviduje kandidy, stafylokoky a mikroby.

Snižuje cholesterol

Jablečný elixír si poradí i s vysokým cholesterolem. Podle studií může snížit triglyceridy a nebezpečný cholesterol v krvi. Naopak dokáže zvyšovat HDL cholesterol, který je pro tělo potřebný.

Pomáhá při cukrovce

Výše zmíněné dvě polévkové lžíce denně regulují stav cukrovky. Ocet stabilizuje hladinu cukru v krvi. Podle dostupných údajů pomůže až 95 % pacientů s cukrovkou typu druhého typu.

Podle zveřejněných studií snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje reakci těla na inzulín po jídle. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při konzumaci nalačno po probuzení, nebo naopak před spaním.

Zdroj: www.healthline.com, www.denik.cz