Nebylo by to ani možné, protože šlo o smyšlené postavy. Jediná Rose, která na Titaniku cestovala, se příjmením nejmenovala DeWitt Bukater a rozhodně nepocházela z vyšších kruhů. Jednalo se o služebnou, jež doprovázela svou paní na cestách.

Dlouhý život fascinující dámy

Režisér Cameron si svou Rose přesto tak docela nevymyslel. Její předlohu spatřoval v americké umělkyni Beatrice Wood, která se narodila roku 1893 a po studiích v Paříži okouzlila New York jako atraktivní herečka. Jízdenku na Titanic si naštěstí nikdy nekoupila, takže ji drama uprostřed ledového oceánu zcela minulo. Camerona nicméně uchvátila její povaha. Přečetl si o ní životopisnou knihu a postavu Rose utvořil podle jejího vzoru.

"Beatrice rovněž prožila dlouhý a fascinující život. Často říkávala, že za svůj vysoký věk vděčí knihám o umění, čokoládě a mladým mužům," vysvětlil režisér.

V době premiéry Titaniku bylo vitální Beatrici už 104 let a na promítání se ze zdravotních důvodů nedostavila. Cameron ji navštívil v jejím domově a přinesl jí film na VHS. Dokoukala ho jen do poloviny. Zbytek vidět odmítla, protože tušila, že konec bude smutný. Prožívala poslední měsíce života a nechtěla je promarnit smutnými pocity. Zemřela krátce po svých 105. narozeninách.

Pouhá shoda jmen

Chudý umělec Jack Dawson byl oproti tomu dílem režisérovy holé fantazie. Teprve nějaký čas poté, co filmový Titanic dobyl svět, fanoušci objevili na hřbitově v Halifaxu hrob s nápisem J. Dawson a domnívali se, že jde o náhrobek skutečného Jacka. Vyšlo najevo, že jistý Dawson při tragédii Titaniku opravdu zahynul, křestním jménem se však nejmenoval Jack, nýbrž Joseph. Šlo o mladého námořníka z irského Dublinu, který na lodi pracoval jako topič. Podle Camerona je shoda příjmení čistě náhodná.

Některé reálné postavy byly nicméně ve filmu zachovány. Nesměl chybět kapitán Edward Smith, který byl podle některých odborníků vylíčen ve zbytečně negativních barvách jako váhavý panikář. "Smith se ve skutečnosti vrhl střemhlav od kormidla do moře a pomáhal lidem dostat se k záchranným člunům. V jednom člunu mu bylo nabídnuto místo, ale odmítl nastoupit, aby mohl dál pomáhat lidem z vody. Zachoval se naprosto hrdinsky," uvedl historik a dokumentarista Tim Maltin.

Nejslavnější scény Cameronova trháku vám připomene trailer, který kdysi filmové fanoušky ohromoval stejně jako později celý film:

Zdroj: Youtube


Zdroje: thecinemaholic.com, screenrant.com, www.history.com