Srážku sovětské jaderné ponorky K-314 s americkou letadlovou lodí USS Kitty Hawk v roce 1984 však nezavinila "malá chyba". Způsobila ji obrovská "bota", které se dopustil kapitán Vladimir Ivsjenko, když ponorku navedl k hladině do hloubky pouhých 10 metrů bez příslušné signalizace okolním plavidlům.

Vystoupal, aby se rozhlédl

Připomíná to vtip o blonďaté řidičce, která zastaví u cesty a vystoupí z vozu, aby se podívala, co jede za ní. Kapitán Ivsjenko celý týden špehoval americkou loď, až mu kvůli špatnému počasí zmizela z radarů. Rozhodl se tedy vystoupat na hladinu a zjistit její polohu vlastními smysly. Ke svému šoku ji spatřil v blízkosti 4 kilometrů. Řítila se plnou parou přímo k ponorce.

Američané věděli, že mají Sověty v patách. "Celou dobu si s námi hráli na kočku a myš. Nejspíš testovali naši protiponorkovou techniku," uvedl později jeden z důstojníků. Nikoho z jeho kolegů ovšem nenapadlo, že se K-314 jen tak znenadání někde vynoří.

Podle mezinárodních pravidel měla ponorka při stoupání k hladině zapnout světelnou signalizaci. K tomu ale nedošlo, Sověti se zřejmě snažili zůstat v utajení. Ohrozili tak sebe i okolí. Když viděli blížící se letadlovou loď, pokusili se opět ponořit. Bylo však pozdě.

"Byla to rána, jako by se zhroutila velitelská věž a tělo ponorky se rozlétlo na kusy. Zkontrolovali jsme periskop a anténu, ale vše bylo v pořádku," líčil kapitán Ivsjenko. "Pak najednou přišel další náraz! Tentokrát na pravoboku. Zasažen byl lodní šroub."

Vlastně se nic nestalo

Zatímco americká Kitty Hawk utrpěla jen povrchové šrámy, sovětská ponorka nebyla schopna dalších manévrů a musela být odtažena. Sověti přitom razantně odmítli pomoc, kterou jim Američané opakovaně nabídli, a raději čekali na vlastní síly.

Moskva označila za viníka nehody kapitána Ivsjenka a sesadila ho z funkce. Napříště měl působit jen na pevnině. Hájil se, že se přeci nic tak hrozného nestalo. "Nepotopili jsme se, nikdo neuhořel. Dokázali jsme pronásledovat nepřítele po dlouhé dny," tvrdil kapitán, jako by si neuvědomoval, že kolize mohla skončit ohromnou katastrofou. Jeho ponorka převážela jaderné zbraně a z Kitty Hawk po nárazu začalo unikat palivo. Byl vlastně zázrak, že nedošlo k explozi.

Zdroje: theaviationgeekclub.com, nationalinterest.org, www.nytimes.com