Jaderné ponorky se proslavily v průběhu studené války, která probíhala zhruba v letech 1947–1991 mezi Sovětským svazem a Spojenými státy americkými a jejich spojenci. Velká podmořská plavidla slouží hlavně jako nosiče střel. „Jejich cílem je ztratit se na přibližně 90 dní v oceánu," vysvětluje odborník na jadernou energetiku Radek Škoda. „Kdyby tak došlo k jadernému útoku na souši, mohou kdykoli zasáhnout u břehu nepřítele. Fungují jako pojistka proti nukleární válce."

Menší přepadové ponorky jsou určené k vyhledávání a likvidaci nepřátel. „Ty se zaměřují na letadlové lodě. Pak jsou tu ponorky pro speciální operace, na nichž se přesouvají například jednotky rychlého nasazení nebo se z nich odposlouchávají podmořské kabely," říká vědec.

Jaderná ponorka a pracovní podmínky

Standardní mise trvají 90 dní nebo deset týdnů. I přesto, že jaderné ponorky mají teoreticky neomezenou dobu ponoru, kyslík si umí vyrobit elektrolýzou mořské vody a pitnou vodu odsolováním, limitujícími faktory je množství jídla, přebytek vyprodukovaného oxidu uhličitého a psychický stav posádky.

Pobyt v hlubinách je každodenní zkouškou odolnosti. Zaměstnanci fungují v cyklu 3x6. Šest hodin je určeno pro práci, šest hodin na spánek a dalších šest osobnímu volnu. Desítky lidí existují pouze na několika metrech čtverečních, na kterých se navíc musí střídat. Neexistuje tu žádné soukromí. Dokonce i postel sdílíte s kolegy.

Navíc, celková teplota uvnitř plavidla je mezi 30 až 35 stupni Celsia. Obsah kyslíku se zde pohybuje kolem 18 %, což je o 3 % méně než na souši. Nesnesitelné horko a řídký vzduch doplňuje nedostatečné odvětrávání a omezená možnost koupele.

Služba podmořských námořníků

„Jaderné ponorky vynikají vysokou rychlostí. Jejím limitem není výkon, ale hluk. A to, jak vně, tak uvnitř," popisuje Radek Škoda. Všechny tyto faktory vedou ke špatné náladě, vyčerpanosti a snížení pozornosti.

Zdroj: Youtube

Život v tomto prostředí není snadný. Zároveň zde máte zcela zakázáno navazovat kontakt s vnějším světem. Jakýkoli e-mail nebo reakce na sociálních sítích by mohla znamenat konec utajené mise a dokonce i smrt.

Zdroj:

www.scienceinfo.net, www.seznamzpravy.cz, www.cs.wikipedia.org