Kromě cílů simulace rovněž odhaduje i počet obětí: Už během prvních hodin konfliktu by zahynulo a bylo zraněno více než 90 milionů lidí. Čtyřminutové video je založeno na nezávislých hodnoceních současných silových pozic USA a Ruska, na plánech jaderné války a cílech jaderných zbraní. Přitom využívá rozsáhlé soubory dat o aktuálně nasazených jaderných zbraních i jejich výkonech a možných cílech.

Pozadí vývoje simulace Plan A

Univerzitní projekt je motivován potřebou upozornit na potenciálně katastrofální důsledky současných amerických a ruských válečných plánů v oblasti jaderných zbraní. Jelikož se riziko jaderné války v posledních dvou letech dramaticky zvýšilo, protože Spojené státy a Rusko opustily dlouholeté smlouvy o kontrole jaderných zbraní, začaly obě země vyvíjet nové druhy jaderných zbraní. Navíc byly rozšířeny i okolnosti, za nichž mohou mocnosti jaderné zbraně použít.

Velká města pod palbou

Simulace Plan A vznikla ještě před invazí Ruska na Ukrajinu. Počítá s tím, že Rusové nebudou schopni čelit převaze spojenců, proto vyšlou preventivní úder jadernými zbraněmi. Video má skutečně velmi eskalující průběh – začíná startem prvního bombardéru s jadernými zbraněmi z ruského Kaliningradu do Německa a končí ničivými útoky na hlavní města Západu a Východu.

Vědecký tým u simulace vycházel z parametrů jaderných zbraní všech armád, s čímž také model počítá. Začíná tak odpálením slabších zbraní a končí jadernými zbraněmi, čímž je zobrazen scénář celé války. Případné protiúdery by nebylo možné zastavit.

Už první čtyři hodiny by byly ničivé

Vědci pracující na projektu Science & Global Security vytvořili simulaci začátku jaderné války mezi spojenci NATO a Ruskem, která ukazuje, že už 4 hodiny od začátku konfliktu by bylo zabito více než 90 milionů lidí. Simulace dostala jméno Plan A a je důkladně představena v tomto videu.

Zdroj: Youtube

Výsledné bezprostřední ztráty na životech a oběti, k nimž by došlo v každé fázi konfliktu, jsou určeny na základě údajů z NUKEMAP, odhady úmrtnosti jsou navíc omezeny na akutní úmrtí v důsledku jaderných výbuchů a byly by výrazně zvýšeny o úmrtí v důsledku jaderného spadu a dalších dlouhodobých účinků.

Simulace byla vyvinuta Alexem Wellersteinem, Tamarou Pattonovou, Moritzem Küttem a Alexem Glaserem za pomoci Bruce Blaira, Sharon Weinerové a Zii Miana. Autoři simulace však upozorňují, že pravděpodobnost jaderné války je mizivá.

Zdroje:

sgs.princeton.edu/the-lab/plan-a, www.armscontrol.org