Vitamin E je pro tělo důležitý pro své antioxidační vlastnosti. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před účinky volných radikálů. Ty mohou hrát roli při srdečních chorobách, onkologických a dalších onemocněních.
Jak poznáte málo „Éčka“
Z výše uvedeného je jasné, že nízké množství vitaminu E obecně snižuje schopnost těla bránit se oxidačnímu stresu a volným radikálům. To ovšem není všechno. Tento vitamin hraje důležitou roli při správné funkci svalů. Jeho nedostatek může vést k bolestem svalů a jejich únavě. Důvodem je poškození svalových buněk právě volnými radikály, které nejsou dostatečně neutralizovány právě „Éčkem“.
Nedostatek vitaminu E negativně ovlivňuje i nervové buňky a jeho nedostatek může vést k tzv. periferní neuropatii. Jedná se o poškození periferních nervů, které se projevuje brněním, necitlivostí a slabostí končetin. Výsledkem tak může být špatná chůze, její koordinace a rovnováha jako taková.
Zhoršil se vám zrak? I to může být příznak nedostatku vitaminu E. Hrozí takzvaná retinopatie, která se projevuje rozmazaným viděním a v extrémních případech může přejít až do slepoty.
Býváte často nemocní? A nevyhýbají se vám ani kožní problémy. V obou případech může být důvodem opět nedostatek „éčka“. Časté infekce a všelijaká další onemocnění znamenají oslabení imunitního systému, kterému chybí právě tento vitamin. A to platí i o pokožce, jež v tomto případě bývá suchá, podrážděná a náchylná k různým kožním problémům.
Jestliže vás trápí únava, dušnost, točí se vám hlava, nedokážete se na nic soustředit, nemusí to znamenat nic, ale také spoustu věcí, včetně anémie, tedy sníženého počtu červených krvinek, která je výsledkem značného nedostatku právě tohoto vitaminu.
Je dobré vědět, že nedostatek vitaminu E souvisí především s nízkotučnou dietou. On totiž ke správnému vstřebávání potřebuje nějaký tuk.
Oleje a ořechy
Vitamin E se vyskytuje hlavně v potravinách bohatých na tuky. Jeho hlavním zdrojem jsou proto oleje. Naučte se používat nejenom olivový, ten ideálně za studena, ale také řepkový. Z ořechů pak rozhodně stojí za zmínku mandle, které mají nejvyšší obsah vitaminu E. K nim přidejte arašídy, vlašáky nebo piniové oříšky.
Do jídla můžete přihodit i všelijaká semínka, slunečnicová, dýňová, sezamová nebo lněná, která mají i další zdravotní benefity.
Ovoce
Jíte avokádo? Pokud ano, dobře děláte. Tohle ovoce představuje bohatý zdroj živin. Najdete v něm nejenom draslík, vitaminy C a K nebo omega 3 mastné kyseliny. Polovina avokáda totiž obsahuje až 20 % denní potřeby vitaminu E. Tenhle vitamin najdete i v mangu a kiwi, byť v o něco menším množství. Pokud ale trpíte alergií na ořechy, jsou tyto druhy ovoce rozhodně skvělá volba.
Maso, ryby a vejce
Ryby jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin , nezbytných pro fyzické i duševní zdraví. Výzkum ukazuje, že kromě vlastních individuálních zdravotních výhod může vitamin E také pomáhat chránit a podporovat účinky omega 3 v organismu. Mezi ryby s vysokým obsahem vitamínu E patří losos a pstruh duhový.
Z masa by se na vašem jídelníčku mělo objevit libové vepřové, králičí maso a játra. Do živočišných zdrojů patří i vejce, máslo a mléko.
Zelenina
Znáte sladké brambory neboli batáty? Nejsou u nás moc rozšířené, což je škoda, už s ohledem na nezanedbatelný obsah vitaminu C a právě velké množství „éčka“. Z další zeleniny je pak třeba zmínit rajčata, špenát a brokolici.
Zdroje: www.gbhealthwatch.com, www.webmd.com, www.foodspring.de