V Česku si tuto diagnózu ročně vyslechne zhruba 1500 lidí, nejčastěji ve věku nad 70 let. Problém je, tak jako u mnoha jiných nádorových onemocnění, že neexistuje snadné preventivní vyšetření, a tak se na něj většinou přijde pozdě. Naděje však není ztracena! Pochopením některých signálů, které vám vaše tělo může vysílat, se můžete stát strážcem vlastního zdraví a tuto nemoc odhalit dříve, než bude pozdě.
Nepodceňujte příznaky
„Žaludek je neuvěřitelně přizpůsobivý orgán. Dokáže vykompenzovat spoustu změn, než začne vykazovat známky potíží. Proto rakovina žaludku často zůstává v raných stádiích neodhalena,“ popisuje lékařka Emily Chen, přední gastroenteroložka americké kliniky Memorial Sloan Kettering Cancer Center s tím, že pokud už se příznaky objeví, mohou být snadno zaměněny za běžnější a méně závažné stavy.
Problémy s trávením
I když se rakovina žaludku nemusí ohlašovat právě s fanfárami, zanechává na těle drobné stopy. „I malé změny mohou být významné, pokud přetrvávají,“ říká Mark Johnson, onkolog specializující se na gastrointestinální nádory. „Jedním z nejběžnějších časných příznaků je špatné trávení, které se neustále vrací. Pokud zjistíte, že saháte po antacidech (léčiva, která se používají k neutralizaci kyselosti v žaludku) častěji než obvykle, a úleva je jen dočasná, je čas navštívit lékaře,“ říká.
Zjišťujete, že nejste schopni do sebe dostat jídla, která jste dříve s chutí snědli? „Žaludek může mít potíže s řádným roztažením kvůli přítomnosti nádoru. To může způsobit, že se cítíte plní i po snědení malého množství potravy,“ objasňují lékaři.
Úbytek hmotnosti
Zatímco mnoho lidí by mohlo neočekávaný úbytek hmotnosti uvítat, v tomto případě může být známkou něčeho závažnějšího. „Pokud hubnete, aniž byste se o to snažili, zejména pokud je to doprovázeno ztrátou chuti k jídlu, je zásadní nechat se vyšetřit,“ shodují se odborníci s tím, že pozornost byste měli věnovat i změnám ve vašich hygienických návycích. „Zácpa, průjem nebo změny v barvě či konzistenci stolice, které trvají déle než několik dní, by měly být rozhodně vyšetřeny.“ Pozor si však dejte i na neustálý pocit mírné nevolnosti – může to být podobné tomu, co jste jako děti prožívali při rychlé jízdě autobusem.
Poznejte své šance
I když rakovina žaludku může postihnout kohokoli, určité faktory mohou zvýšit rizika. „Věk je významným faktorem, přičemž riziko se zvyšuje po padesátém roce života. Muži jsou navíc náchylnější k rozvoji rakoviny než ženy. Strava bohatá na uzené a solené potraviny, kouření, alkohol a rodinná anamnéza – to vše přispívá ke zvýšenému riziku,“ říká lékařka Emily Chen.
Pokud zaznamenáváte přetrvávající příznaky, prvním krokem je konzultace s praktickým lékařem. „Obvykle začínáme důkladným fyzickým vyšetřením a anamnézou. Krevní testy nám mohou pomoci hledat známky anémie nebo jiných abnormalit. Pokud máme podezření na rakovinu žaludku, pravděpodobně doporučíme horní endoskopii, která nám umožní vizuálně prozkoumat žaludeční sliznici a v případě potřeby odebrat vzorky,“ tvrdí lékaři s tím, že další zobrazovací vyšetření jako CT nebo PET skeny mohou být použity k určení, zda se rakovina nerozšířila i mimo žaludek.
Doporučení lékařů je jasné: Nečekejte na zjevné příznaky. Buďte proaktivní ohledně svého zdraví. Plánujte pravidelné kontroly, udržujte zdravý životní styl a co je nejdůležitější, důvěřujte svým instinktům. „Když je zachycena včas, je rakovina žaludku mnohem lépe léčitelná. Pětiletá míra přežití u lokalizované rakoviny žaludku je kolem 70 procent, ve srovnání s pouhými pěti procenty u rakoviny, která se rozšířila do vzdálených částí těla,“ uzavírá Emily Chen.
Zdroje: www.prozeny.cz,www.mskcc.org