Vejce v kuchyni
Vejce používáme v kuchyni skoro denně. Někdo si je dělá po ránu, aby měl celé dopoledne dostatečný přísun energie, zatímco někdo další z nich vytváří ty nejchutnější sladké pokrmy.
Obecně vzato platí, že vejce jsou důležitým zdrojem kvalitních bílkovin, které potřebujeme pro budování svalové hmoty a zdravé fungování svého těla.
Úskalím této potraviny však bývá její kazivost, kterou však na první pohled nelze rozpoznat. Většinou ji poznáme v okamžiku, kdy vejce rozbijeme a zaplaví vám skutečně nepříjemný pach.
To už často ale takové vejce bývá vhozené do místy, jako součást přípravy těsta na bábovku a další chutné pokrmy.
Vejce se skladují povětšinou v chladničce. Ani tak však není zárukou toho, že některé z vajce umístěných v platu, nebude zkažené.
Zkažené vejce
Poznat zkažené vejce může být pro mnoho z nás skutečným oříškem. Přesto zkažené vejce odhalit lze a to hned několika možnými způsoby.
Jak dlouho vydrží vejce:
Prvním je zatřesení. Tento způsob testování vajec je rychlý a proveditelný pro všechny. Díky němu můžeme zjistit cenné informace o stavu vejce, aniž bychom ho museli rozbít.
Test provedete následovně. Vezmete vejce do ruky a jemně s ním zatřesete. Pokud vejce nevydává žádný zvuk, máte jistotu, že je čerstvé. To je způsobeno tím, že obsah vejce je celistvý a žloutek i bílek se nachází, kde mají.
Pokud však při zatřesení slyšíte mírné zaškubání, zbystřete. Může to být počáteční fáze toho, že se vejce začíná kazit. Je to způsobené oddělováním žloutku od bílku, které značí počínající kazivost. Vejce v takovém případě ztrácí čerstvost, ačkoliv zkažené být ještě nemusí.
V případě, že zatřesete vejcem a slyšíte jakési chrastění, vejce ihned vyhoďte. Zcela jistě je zkažené. V takovém případě vám konzumací hrozí střevní a další potíže.
Pokud byste takové vejce rozbili, jen stěží byste se vyhnuli úšklebku z pachu, který byste cítili. Vejce je třeba skladovat při teplotě mezi 2 až 8 stupni Celsia. Pak vydrží až 28 dní.
primainspirace.cz, www.incredibleegg.org, www.australianeggs.org.au