Střídmá strava chudých

V době první republiky se lidé zajímali o to, co jedí a také, jak vypadají. Nenosila se přílišná hubenost, ale ani nadváze se nedávala volnost. Bylo nutné obojí hlídat. Příliš hubení lidé se považovali za nemocné, kila navíc naopak za nezdravá. 

Hlavním chodem často bývala sladká jídla. To bylo pro první republiku typické. Základem každého jídla bývala polévka, po ní však následovaly koláče, bublanina nebo bábovka. Jídla, která dnes lidé konzumují spíše jako dezert. 

Nebylo výjimkou, že většina tehdejších "kuchařek" byla plná sladkých jídel. Až polovina z nich nabízela sladké recepty, které lidé s oblibou připravovali. 

Chudí lidé ale nejedli tak, jako bohatí. V dělnických rodinách lidé často trpěli podvýživou. Mnoho z nich žilo od výplaty k výplatě a vše, co vydělali, utráceli za ty nejlevnější potraviny. 

Strava chudých se skládala z dostupných potravin. Typickou surovinou byla pohanka. Chudí lidé také často jedli brambory. 

Základem každého jídla byla samozřejmě i v chudých rodinách polévka. Připravovala se z kořenové zeleniny. Maso měli chudí lidé pouze o víkendech a ne vždy. Pouze, pokud na něj zbyly peníze. 

Chléb patřil do každé chudé domácnosti. Většinou se jedl suchý nebo osolený. Máslo bylo výsadou bohatších tříd. Chudí k němu tak často popíjeli cikorku, čekankovou kávu, která se v chudých rodinách osvědčila jako náhrada kávy černé. Byla dostupná převážně pro měšťany a vyšší vrstvy obyvatel. 

Bezmasé dny

Lidé vařili jídla, která nebyla náročná na přípravu ani na finance. Připravovali šunkofleky, lepenice, knedlík s vajíčkem, nudle s mákem nebo sladké knedlíky. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Chudí lidé konzumovali, co dům dal, většinu jejich jídelníčku však tvořila bezmasá jídla. Maso bylo drahé a tak se připravovalo jen zřídka. Z dnešního pohledu však omezená konzumace masa stála za lepším zdravím tehdejší populace. 

Většina jídel obsahovala kysané zelí, sádlo, škvarky nebo cibuli. 

Základem chudé prvorepublikové stravy bylo zasycení. Každé jídlo se připravovalo tak, aby po něm lidé neměli hlad a získali potřebnou dávku energie. Většina chudých totiž pracovala manuálně. 

V době první republiky se tolik neřešila nadváha, lidé obecně měli více pohybu. Přesto se právě v té době objevily první zmínky o kalorických hodnotách pokrmů. Pokud se u někoho nadváha projevila, lékaři mu doporučili vynechat sladké a také pivo. 

Zdroje: www.jimejinak.cz, en.wikipedia.org, english.radio.cz