Vikingové velmi dbali na svou hygienu a užívali i na svůj původ neobvyklé pomůcky, jako pinzety, zdobené hřebeny či šťourátka na čištění uší. Zkrátka pokud jde o vzhled proslulých vikinských předků, není nouze o mýty. Ale je něco z toho pravda? Byli Vikingové špinaví a neupravení, nosili na hlavách rohaté přilby, vypadali jako my dnes? Byli zohyzděni mnoha zraněními nebo stejně jako na svou čistotu dbali i o svůj zevnějšek?

Na dokument o "módě" Vikingů se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Rozdíl mezi Vikingy a námi

Mezi námi a Vikingy, ač nám byli velmi podobní, přesto existovaly rozdíly. Anatomie Vikingů byla velmi podobná naší, ale staří Dánové byli v průměru o 8-10 cm nižší než my dnes. Důvodem mohla být podle archeoložky Louise Kæmpe Henriksenové těžká práce, kterou museli jako rolníci denně vykonávat. "Pravděpodobně lze předpokládat, že byli svalnatější než my dnes, ale jejich vzhled byl také poznamenán tvrdou prací. Osteoartróza byla spolu s problémy se zuby běžnou stížností," říká.

I když měli díky mořeplavbě přístup k nejrůznějším potravinám z celého světa, byla jejich výživa obecně chudší než dnes, takže i jejich děti měly pomalejší růst a nevyrůstaly do takové výšky.

Stejně tak vikinské ženy měly spíše mužské tváře, takže obličeje mužů a žen si byly v době Vikingů vzhledově podobnější než dnes. Vikinské ženy měly často výrazné čelistní kosti a obočí, zatímco u mužů byly tyto rysy více ženské. O tom, že Vikingové nebyli nutně zrzci nebo blonďáci, jsme psali. Novodobá studie ukázala, že i u Vikingů existovala zdravá směsice blondýnek, rusovlásek a tmavovlásek, stejně jako dnes.

Styl vikinského oblékání

Dalším mýtem, který se kolem Vikingů objevuje, je jejich styl oblékání. Údajně byl obdivován po celém světě, což není pravda. Existuje sice několik zdrojů, včetně staré kresby, které uvádějí pozitivní popisy jejich oblečení. Například anglo-anglický král Cnut Veliký je na anglické kresbě z roku 1030 vyobrazen jako vzpřímený, upravený a elegantně oblečený muž se špičatými botami, ponožkami se stuhami, kalhotami a tunikou po kolena a pláštěm přehozeným přes jedno rameno.

Zdroj: Youtube

Vikingové si cenili barev a vzorů, ale móda se v průběhu času měnila od regionu k regionu. To, jak přesně vikinské oblečení vypadalo, zůstává záhadou, kterou můžeme pomalu skládat dohromady jen z fragmentů jejich oděvů. "Modrá a červená byly oblíbenými barvami po celou dobu vikinské éry. Obecně všichni nosili pestré oblečení se vzory a našitými stuhami," říká Ulla Manneringová, archeoložka z Centra pro výzkum textilu Dánské národní výzkumné nadace při Národním muzeu. Vikingové znali i luxusní zboží. Výjimečně nosili hedvábí a našité stuhy se stříbrnými a zlatými nitěmi. Tyto exkluzivní látky, které se dovážely z celého světa, si však mohlo dovolit jen několik příslušníků elity.

Obliba barev a vzorů

I když Vikingové milovali modrou a červenou, archeologické nálezy odhalily celou paletu barev. Bohužel však většina oděvů Vikingů shnila, takže v době, kdy archeologové odkryli jejich hroby, již nebylo možné je prozkoumat.

"Obraz, který máme, je dosti roztříštěný, protože je založen na předmětech a textiliích, které se dochovaly v hrobkách," říká Ulla Manneringová. „V některých případech může být rekonstrukce oděvů poměrně obtížná. Kromě toho není jisté, že oblečení, které měli na sobě, když byli pohřbeni, bylo stejné, jako by měli na sobě kdykoli jindy."

Ženy v dvouvrstvých šatech sepnutých na ramenou

Není nic divného na tom, že existoval rozdíl mezi mužskými a ženskými oděvy.

Ženy obvykle nosily dlouhé šaty nebo sukně, které sahaly až na zem. Archeologické nálezy rovněž dokládají, že šaty byly přepásány a zdobeny četnými přezkami, které se nacházely zejména na ramenou nalezených koster. To svědčí o tom, že ženy nosily tzv. postrojové šaty, které držely pohromadě pomocí řemínku přes každé rameno. Rovněž znaly šaty se zabudovanými rukávy. Šaty vikinských žen byly dvouvrstvé – z vnitřní strany byl plátěný základ – jakási spodnička, která byla měkká a měla chladivý účinek. Svrchní oděv byl obvykle vyroben z vlny, aby byl teplý a odolný. Jako pokrývku hlavy využívaly ženy malý klobouk a šátek.

Muži v košilích a kabátcích

I muži nosili šaty ze stejných materiálů jako ženy, takže vnitřní vrstvu tvořila plátěná kirtle - dlouhá košile, kterou si muži přetahovali přes hlavu, zatímco z vnější strany typický vlněný kabátec. Muži nosili kalhoty, a to buď krátké nebo dlouhé, obvykle ušité ve stylu pantalónů. Kalhoty sahaly mužům pouze po kolena. Na hlavě nosili muži klobouky.

Vikinská móda tedy byla velmi pestrá a dodnes je inspirací mnoha moderních módních stylů.

Zdroje:

skjalden.com, sciencenordic.com, https://www.lifeinnorway.net/viking-clothes/