V ústní dutině žijí miliony bakterií a ačkoli jsou mnohé z nich pro organismus prospěšné, a dokonce nepostradatelné, jiné způsobují zubní kaz a mimo jiné také špatný dech. Přirozenou obranou proti množení bakterií v ústech jsou sliny. Máte-li v puse vyschlo, zhorší se i vůně dechu. Jistě víte, že nejhorší odér vychází z úst ráno po probuzení - je to tím, že během spánku se tolik slin netvoří, a bakterie tak mají rej.

Hygiena na prvním místě

Při čištění zubů si nezapomínejte vyčistit i jazyk. Na jeho drsném povrchu se zachytávají drobné částečky potravy i odumřelé buňky a bakterie. Zajímavostí je, že některé druhy bakterií žijící na vrchu jazyka podle vědců dokážou proti pachům naopak bojovat. Kartáčkem proto nezajíždějte až ke krku...

Bylinky pro svěží dech

Všimněte si, že většina žvýkaček určená pro osvěžení dechu má peprmintovou příchuť. Není to náhoda, žvýkání lístků máty peprné se už v dávných dobách osvědčilo v boji s páchnoucím dechem a dnešní průmysl tuto zkušenost jen dobře zpeněžil. Čerstvé bylinky přitom účinnější a působí i protizánětlivě, takže vás zároveň chrání před zubním kazem. Kromě máty můžete vyzkoušet také petrželku nebo bazalku.

Bobulky a citrusy

Postrachem škodlivých bakterií je vitamín C. Při boji se zhoršeným dechem bychom se proto neměli vyhýbat ovoci. Zvláštní účinek mají kyselejší druhy jako jablka, citrusové plody nebo třeba bobulky rybízu - už jen pohled na ně vyvolává zvýšené slinění, které pomůže bakterie zlikvidovat.

Jezte "normálně"

Redukční diety, při kterých z potravy vyloučíte veškeré sacharidy a živíte se jen bílkovinnou stravou, jsou dnes propagovány jak mnohými poradci přes výživu, tak cvičitelkami fitness. Dejte však pozor - při takové stravě dochází k tzv. ketóze, kdy tělo sice spaluje místo cukrů tuky, ale zároveň vám přitom nepříjemně zapáchá z úst. Vyvážená strava bohatá na ovoce a zeleninu je pro organismus po všech stránkách přínosnější.

Podpořte zdravé trávení

Příčina nelibého dechu se často nachází až v našich útrobách a nepomůže nám ani žvýkání máty. V takovém případě je třeba upravit jídelníček, zařadit do něho bílý jogurt podporující střevní mikroflóru a potraviny bohaté na vlákninu. Pokud problém přetrvává delší dobu, raději navštivte lékaře. Špatný dech totiž může být i signálem vážné nemoci.