Kudrnatý klučina se po úspěchu "Mrkáčka" objevil ještě v televizní pohádce Koloběžka první a v dramatu Operace mé dcery. Na konzervatoř ho sice po základní škole nevzali, ale nevzdal to a na herectví se dostal na druhý pokus. V ročníku studoval společně se Sabinou Laurinovou, Markétou Hrubešovou a Sašou Rašilovem, kteří se později prosadili jako filmové stálice. Sám Filip Menzel měl k úspěšné dráze také nakročeno, po absolutoriu dokonce získal angažmá v Divadle v Dlouhé. Po šesti letech ale usoudil, že ho herectví vlastně nebaví.

Začal se proto věnovat spíše režii a natáčení dokumentárních pořadů. Úplně z obrazovek ale nezmizel. Když čas od času dostane zajímavou nabídku na účinkování v seriálu nebo v reklamním spotu, neodmítne ji. Před pár lety například bavil naše východní sousedy v reklamě na Slovenskou spořitelnu: Slováci se mohli potrhat smíchy při pohledu na Čecháčka s ponožkami v sandálech, který kempuje u rybníka a neustále se něčím cpe. Jak vidno, Filip nezkazí žádnou legraci, zvlášť když za to dostane dobře zaplaceno.

Ačkoli bychom z jeho příjmení mohli usoudit, že je příbuzný známého režiséra Jiřího Menzela, ve skutečnosti měl v rodině jinou slavnou osobnost: jeho dědečkem byl akademický malíř František Emler. Zřejmě po něm Filip získal výtvarné nadání a během života v sobě objevil vášeň pro malbu. Když zrovna nepobíhá okolo filmu, tráví dlouhé hodiny zavřený v ateliéru a maluje obrazy.

V manželství se Filipovi narodila dcera Michaela, která je dnes už dospělá. Vztah s manželkou ale nevydržel. Podle posledních informací se z Filipa stal po rozvodu samotář, nový vztah umělec zatím nevyhledal. Při svých všestranných aktivitách na to možná nemá ani čas...