Občas se nám naskytne příležitost zakoupit výhodně velké množství vajec. Kdo by odolal kvalitním farmářským produktům od zdravých šťastných slepiček? Přivezeme si tak domů několik plat, ale kde je bezpečně uskladnit?

Skladování vajec

Pokud máte uložená vejce mimo lednici, vydrží v chladnější místnosti asi týden nebo dva. Uskladněná v lednici mohou vydržet v dobré kondici i měsíc. 

V mrazáku vydrží rok i déle, ale známe i další metody, jak mohou vejce bezpečně přežít po dlouhou dobu. Používá se k tomu metoda vodního skla, prepperů nebo vápna.

Zamražená vejce

Možná vás nikdy nenapadlo, že vejce se dají dlouhodobě uložit v mrazáku. Můžete zamrazit odděleně bílek a žloutek, nebo celá vejce. Vydrží tak 1 rok.

Celá vejce vyklepnete například do silikonových formiček, nebo uzavíratelných malých kelímků vhodných do mrazáku. Vejce pak můžete po vyjmutí rozmrazit samovolně v lednici.

Vždy je důležité vejce dobře tepelně zpracovat. Je potřeba počítat, že nebudou mít takovou strukturu a vlastnosti, jako za čerstva. Například po rozmražení celých vajec neoddělíte bílky od žloutků.

Vodní sklo

Tímto způsobem lze také vejce uchovávat až jeden rok. Vodní sklo je roztok křemičitanu sodného smíchaného s vodou. 

Návod: křemičitan sodný, pitná voda, velká sklenice zavařovací cca 3 L, voda

Vodu smícháme s křemičitanem sodným v poměru 10:1, vejce opatrně pomalu naskládáme do sklenice, zalijeme připraveným roztokem a uzavřeme sklenici. Skladujeme v suchu, tmě a chladu.

Metoda prepperů

Metoda lidí, kteří očekávají nějakou živelnou pohromu, black out nebo apokalypsu, nám prozrazuje, jak na dlouhý čas uchovat vejce bez pomoci lednice a mrazáku.

Uchovává vejce pomocí minerálního oleje, který obsahuje stabilizátory pro prodlouženou životnost, je bez zápachu a chuti, odpuzuje vodu.

Návod: Potřebujete zakoupit čistý minerální olej. Pár kapek oleje si nakapeme do dlaní a rozetřeme po celé skořápce vejce. Olej tak chrání vnitřek vejce před vnějšími vlivy. Nic dovnitř nepropustí. 

Recept našich předků

Vejce před naložením nemyjte, pouze otřete suchým ubrouskem, jinak byste porušili jejich ochranný povrch. Na 1 litr vody připadne 5 gramů čerstvého bílého vápna (oxid vápenatý). Můžete ho zakoupit běžně ve stavebninách. 

Návod: Z vody a vápna umícháme kaši, kterou vejce zalijeme v uzavíratelné nádobě, tak, aby tekutina přesahovala vejce o 10 cm. Vejce je potřeba občas kontrolovat. Pokud by se objevil zápach nebo pěna na povrchu, je nutné vejce vyjmout, omýt a znovu celý proces opakovat.

U všech metod platí, že pokud budete mít před použitím podezření, že vejce není v pořádku, raději ho vyhoďte. Zápach je varovným signálem, stejně jako u masa. Nevyplatí se riskovat nakažením salmonelou.

Zdroje: www.profamilychef.com, www.incredibleegg.org