Už jste někdy přemýšleli, jak na to, abyste mohli vychutnat oblíbené řízky bez většího zásahu do vaší váhy a zároveň udržet jejich skvělou chuť a barvu? V tomto článku vám přinášíme tipy a recepty na přípravu řízků v troubě, které jsou nejen zdravější, ale i šťavnaté a křupavé.

 

Klasický řízek s minimem tuku – kombinace pánve a trouby

Výchozím bodem pro přípravu dokonalých řízků je kvalitní maso a správný postup. Krůtí nebo vepřové maso s vyšším podílem tukového mramorování je pro zachování šťavnatosti řízku klíčové. Důležitý je i trojobal, tedy obalení v mouce, vejcích a strouhance, které vytvoří dokonalou kůrčičku. Doporučujeme používat domácí strouhanku a čerstvá vejce. Pro strouhanku použijte čerstvé pečivo, abyste minimalizovali příjem tuku.

Také je kuchaři doporučeno krkovičku naporcovat na plátky vysoké 2–3 cm pro optimální výsledek. Po obalení a lehkém naklepání plátků následuje krátká fáze smažení ve vysoké vrstvě sádla. Po této fázi přesuneme řízky do trouby, kde se při nízké teplotě 120 °C dopečou a získají dokonalou chuť a barvu.

 

Zdravější varianta řízků jen v troubě

Pro ty, kteří chtějí experimentovat s ještě zdravější verzí řízků, je tu možnost přípravy v troubě. Zde jsou dva zajímavé recepty, které si získají přízeň nejen u dětí.

Kuřecí stehenní řízky namočíme na pár minut do směsi jogurtu, soli a grilovacího koření.

Obalení v rozdrcených kukuřičných lupíncích zajistí křupavou krustu, což ocení hlavně milovníci alternativních textur. Obalené řízky dáme normálně péct do trouby.

Druhý recept představuje krůtí řízky s troškou kreativity – strouhanku smíchaná s bílým a černým sezamem. Jinak řízky opět připravíme klasicky a dáme péct do trouby na 45 minut.

 

Tipy a triky pro úspěch

Než se pustíte do přípravy, je dobré mít na paměti několik důležitých faktorů. Při přípravě řízků v troubě ušetříte čas a zároveň minimalizujete příjem tuku. V případě přepečení hrozí, že řízky budou vysušené, proto se doporučuje optimální doba pečení. Jak jsme již řekli, čerstvost je klíčem k úspěchu – čerstvé suroviny a správný postup přípravy zaručí optimální chuť. Přestože lze řízky ohřívat, čerstvě upečené mají nejlepší chuť.

Pečení řízků v troubě je výbornou alternativou k tradičnímu smažení. Přestože tato metoda trvá déle, výsledek stojí za to – šťavnaté a chutné řízky s minimem tuku.

Takže, co na to říkáte, vyzkoušíte tuto zdravější variantu oblíbeného pokrmu?

 

Recept na řízky pečené v troubě

Co potřebujeme na 4 porce

Připravte si 4 kuřecí řízky, 2 vejce, 2 lžíce mléka, hladkou mouku, strouhanku, trochu oleje nebo másla (nemusíte ale použít) a sůl. Maso naklepeme a osolíme, vejce rozšleháme s trochou mléka. Řízky obalujeme postupně v mouce, vejcích a strouhance.

Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C a plech vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Také je možné pečicí papír vynechat úplně a na dno trouby umístit nádobu s vodou, která zajistí, že se maso při pečení nevysuší.

Poté připravené řízky pečeme v dobře vyhřáté troubě 15 minut přikryté, pak je odkryjeme a snížíme teplotu na 120 °C. Řízky ještě dopékáme asi 20 minut, aby byly dostatečně měkké.

 

A ještě jeden tip na závěr: Namísto v klasické strouhance zkuste řízky obalit v domácí panko strouhance, kterou si můžete snadno připravit i doma. Z krajíců světlého toustového chleba odkrojte kůrky a nechte chleba asi 12 hodin na vzduchu. Poté ho rozmixujte v robotu tak, aby strukturou připomínal vločky. Troubu předehřejte 150 °C. Domácí strouhanku rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 5 minut. V polovině pečení ji promíchejte.

 

Na další nápad, jak udělat řízky v troubě, se podívejte na tomto videu:

Zdroj: Youtube

 

Zdroje: ireceptar.cz, www.apetitonline.cz, www.slevomat.cz, www.ceskatelevize.cz, www.prozeny.cz