Při výběru správného chleba a bagety je třeba zohlednit čerstvost, složení a osobní stravovací preference. Hledejte rohlíky, které jsou čerstvě upečené a obsahují kvalitní přírodní suroviny. V supermarketech nám většinou na pečivo včetně rohlíků nabízejí buď mikrotenové nebo papírové sáčky.

Při přenášení rohlíků domů je nejlepší nosit je v papírových sáčcích, které jim umožňují dýchat a zabraňují hromadění vlhkosti.

Nesyslete!

Pokud si často děláte zásoby pečiva, jako je chléb, bagety nebo rohlíky, je důležité je udržovat čerstvé.

Rohlíky jsou tradičně základem evropského pekařství s bohatou historií sahající několik století zpět. Chcete-li zachovat jejich čerstvost, vyhněte se plastovým sáčkům, které zadržují vlhkost a vedou ke ztvrdnutí. A právě toto je nejčastější způsob, jak je doma skladujeme, je to tak?

Místo toho používejte papírové sáčky nebo látkové obaly, které umožňují cirkulaci vzduchu a zabraňují hromadění vlhkosti. Můžete se pokusit vsadit i na některý ze speciálních „chlebníků“, většinou ale stojí spoustu peněz a nefungují.

Důležité je i sucho

Pro skladování uchovávejte rohlíky na suchém místě; ideální je chlebník nebo papírový sáček ještě zabalený v utěrce.

Pokud neplánujete chléb spotřebovat během několika dní, je možnou volbou zmrazení. Před zmrazením chléb řádně zabalte do fólie nebo plastového obalu a poté jej vložte do uzavřeného sáčku. Tato metoda zachová čerstvost a zabrání spálení v mrazáku. Počítejte ale s tím, že během zmrazení dojde uvnitř pečiva k chemickým reakcím, které po rozmrazení zkrátí jeho dobu použitelnosti.

Před ohříváním nebo podáváním nezapomeňte chléb zcela rozmrazit a ihned spotřebovat. Chcete-li omladit zatuchlé rohlíky, krátce je ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě, což jim může vrátit původní strukturu a chuť.

Trouba a voda křupavost i chuť obnoví

Pro obnovení čerstvosti a křupavosti rohlíků jsou klíčové správné postupy skladování a oživování. Čerstvě zakoupené rohlíky je nejlepší spotřebovat ještě týž den. Pokud vám rohlík zgumovatěl anebo bageta ztvrdla, můžete je oživit v troubě.

Předehřejte troubu na 160 °C a rohlík nebo bagetu mírně navlhčete vodou a poté ji pečte asi 8-10 minut. Přidaná vlhkost vytvoří v troubě páru, která změkčí vnitřek a zároveň křupavou kůrku.

Podívejte se na video, které ukazuje, jaké největší chyby děláme s chlebem:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.foodnetwork.ca, www.epicurious.com, www.instructables.com, www.delish.com, www.quora.com, www.ireceptar.cz