„Od Michelangela po Monty Pythony je Bůh zobrazován jako starý, vznešený, bělovlasý a vousatý kmet," říká vedoucí studie (Zdroj: www.journals.plos.org) profesor Kurt Gray. „Chtěli jsme přijít na to, jestli ho takto vnímají i obyčejní američtí křesťané."

Vědci se proto rozhodli otestovat 330 mužů a 181 žen, z nichž bylo 26 procent černochů a 74 procent bělochů. Respondentům se promítly stovky obrázků, vždy trochu pozměněné tváře s průměrnými americkými rysy. Lidé měli za úkol vybrat ten obličej, který více odpovídá jejich představě Boha. Testovaní pak byli roztříděni podle pohlaví, věku, etnického původu, politického přesvědčení a vnímané atraktivity.

Jak vypadá Bůh

V druhé části experimentu pak lidé vybírali mezi zprůměrovanou Boží tváří mužů a žen, bělochů a černochů, fešáků a ošklivců, starších a mladších, liberálů a konzervativců. Výsledná Hospodinova podoba všechny překvapila. Na vědce se nedíval milý dědeček s vousem dlouhým až ke kolenům, ale mladík maskulinního vzhledu.

„Tvář moderního amerického Boha byla bílá, s laskavýma očima, chápajícím úsměvem, hladce oholená a atraktivní," říká Gray. „Není ničím dominantní, ani není přísná. To je důkaz, že Američané obecně preferují obraz milujícího než trestajícího Všemohoucího. Moderní Pán je přístupnější než Bůh Sixtinské kaple. To možná odráží odlišné kulturní zájmy dneška a 16. století."

Výsledky zároveň ukazují, že lidé mají tendenci věřit v Boha, který vypadá jako oni. Starší respondenti ukazovali na zralé tváře, atraktivní zase na přitažlivé. Konzervativci si svého Hospodina představovali jako mocnějšího a svalnatějšího, liberálové jako milujícího s černošskými rysy.

K obrazu svému

Co však vědce překvapilo, byl fakt, že většina žen si Jehovu ztělesňuje jako muže. A že Afroameričané častěji ukazovali na bílé tváře. „Myslím, že je to tím, že jsme po tisíciletí k tomuto obrazu vedeni. Kněží jsou muži a papež je bílé pleti," vysvětluje Gray.

Zdroj: Youtube

Výzkum navíc potvrdil, že individuální představy o Bohu formuje především vnitřní touha jednotlivce. Ten, komu chybí vřelá náruč, se obrací k milující bytosti. Lidé z konfliktních regionů vnímají Hospodina jako autoritu zajišťující pořádek. „Zároveň jsme zjistili, že lidé mají tendenci si svého Pána vizualizovat jako sebe samého."

Zdroj:

www.nedd.tiscali.cz, www.nbcnews.com